Svečano otvorena Lastina tvornica keksa u Čapljini, najavljene nove investicije

0
116
Svečanosti otvaranja Lastine tvornice keksa u Čapljini prisustvovali ministar Dedić i premijer Herceg

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić danas je prisustvovao svečanosti otvaranja Lastine tvornice za proizvodnju keksa u Čapljini, koju su simboličnim presjecanjem vrpce otvorili čapljinski mališani.
Ovo ministarstvo je u sklopu dodjele sredstava za kapitalne investicije prošle godine podržalo realizaciju ovog projekta. Ministar Dedić podsjetio je da Čapljina i njena Lasta imaju dugogodišnju tradiciju proizvodnje keksa, te da se današnjim otvorenjem ova tradicija samo nastavlja, posebno na zadovoljstvo svih njenih potrošača.
“Drago nam je da su prepoznatljivi Lastini proizvodi ponovo na domaćem i inozemnim tržištima. Sretni smo da kroz podršku ovakvim investicijama imamo priliku doprinijeti otvaranju novih radnih mjesta i rastu izvoza koji su garant unaprijeđenja bh. ekonomije, a Ministarstvo poljoprivrede je tu da podrži svaki sličan projekat“, rekao je ministar Dedić.
On je čestitao biznismenu i vlasniku Laste, Petru Ćorluki, kao i svim uposlenicima, koji su, kako je rekao, odličan primjer izvrsnosti.
“Oko 40 miliona KM je iznosila investicija u rekonstrukciju i modernizaciju proizvodnih pogona i zato danas svi ovdje svjedočimo da se radi o nasavremenijim postrojenjima koji ispunjavaju sve evropske i svjetske standarde, kao i zahtjeve tržišta. Posebno sam sretan da će udio sirovina za proizvodnju biti nabavljan od lokalnih proizvođača i da će se isti vremenom povećavati“, istakao je ministar Dedić.

Najvažnije je da Lasta povrati onaj brend koji je imala

Iz ove kompanije najavljene su i investicije za podizanje i sadnju plantaža smokvi i lješnjaka, koji će služiti kao sirovina, a što će dodatno pospješiti domaću proizvodnju i biti podrška domaćim poljoprivrednim proizvođačima. U sklopu modernizacije ove kompanije, na objekat su postavljeni solarni paneli koji će omogućiti proizvodnju struje za vlastite potrebe.
Ministar Dedić je ovom prilikom uputio i čestitke kompaniji Violeta na društvenoj odgovornosti prema zajednici, koju je pokazala više puta, a jedna su od prvih privatnih kompanija koja je pomogla građanima i zdravstvenim ustanovama i bolnicama u vrijeme pandemije tokom 2020. godine.
Premijer Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) Nevenko Herceg učestvovao je na današnjoj svečanosti otvorenja tvornice Lasta.
Herceg je čestitao i zahvalio Petru Ćorluki, vlasniku tvornice, njegovim saradnicima, ali i gradonačelniku Čapljine Smiljanu Vidiću jer su ogromnim trudom i nesebičnim zalaganjem podigli Lastu iz pepela i danas stvorili nove vrijednosti, te dali doprinos i nastojanjima kantonalne vlade da zadrži mlade porodice na ovim prostorima.
Petar Ćorluka, vlasnik Violete i tvornice keksa i vafla Lasta Čapljina istaknuo je da je završen proces preuzimanja Laste te kako je za obnovu i osposobljavanje proizvodnje po standardima koje zahtjeva Evropska unija planirano u tvornicu uložiti 20 miliona KM.
“Najvažnije je da Lasta povrati onaj brend koji je imala. U proizvodnju će se uložiti maksimalan trud i sredstva da dobijemo vrhunske proizvode. Uposlit ćemo znatan broj osoba i svakako nam je u cilju angažovati lokalno stanovništvo koje zna i želi raditi”, rekao je Čorluka dodavši i to da je uspostavljena saradnja partnerskih firmi, Ferero Roche, Barilla koje će nam svakako pomoći sa svojim znanjem i iskustvom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here