Sarajevo: Svečano otvoreni renovirani ilidžanski hoteli Austria & Bosnia

0
2622
Predsjednik uprave Hoteli Ilidža Alija Budnjo na svečanosti otvaranja renoviranih hotela Austria & Bosnia

U sarajevskom naselju Ilidža sinoć je, u prisustvu velikog broja predstavnika javnog života, svečano otvoren hotel Austria & Bosnia, novi hotel u ponudi kompleksa Hoteli Ilidža.
Ceremoniji otvaranja su, između ostalih, prisustvovali predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, koji su sa vlasnikom kompleksa Hoteli Ilidža Alijom Budnjom svečano presjekli vrpcu i otvorili novi hotel.
Luksuzno zdanje sa pet zvjezdica ima 115 smještajnih jedinica, 300 ležajeva, 12 apartmana među kojima je i predsjednički, restorane, kongresne sale, wellness centre, parking i garažu.
Predsjednik uprave Hoteli Ilidža Alija Budnjo zahvalio je svim privrednicima i saradnicima koji su mu pomogli u proteklih desetak godina da završi projekt, počevši od hotela Terme, Hercegovina, Crystal, pa sad do hotela Austria & Bosnia.
“Od 2003. do 2004. godine smo obnovili hotel Terme i registrovali Zdravstvenu ustanovu banju Terme Ilidža. Od 2004. do 2007. godine renovirali smo hotel Hercegovinu i pustili u rad. Godine 2008. smo renovirali hotel Crystal. Od 2011. godine renovirali smo kongresni centar i proširili Zdravstvenu ustanovu banju Ilidža. Od 2016. do danas smo renovirali i završili hotel Austriu i Bosnu. Oni su u kategoriji pet zvjezdica, a u regionu jedni od najopremljenijih”, kazao je Budnjo.

Luksuzni hotel sa pet zvjezdica ima 300 ležajeva i 12 apartmana među kojima i predsjednički

Dodao je da su sada Hoteli Ilidža bogatiji za 210 ležajeva u odnosu na period prije rata.
Kako je rečeno hotel Austria i Bosna su projektovani u vrijeme austrougarske vladavine, kada je izgrađena i većina urbanih objekata. Hotel je bio rezidentni objekt austrougarskog prijestolonasljednika Franza Ferdinanda po kome danas i predsjednički apartman nosi ime.