Svi građani BiH koji dolaze iz inostranstva moraju u 14-dnevnu izolaciju

0
496
Tegeltija je nakon sastanka sa entitetskim premijerima rekao da se BiH nalazi na početku borbe protiv koronavirusa

Svi građani Bosne i Hercegovine koji dolaze iz inostranstva moraće ići u izolaciju u trajanju od 14 dana, a ova odluka stupa na snagu u ponedjeljak, 16. marta u šest sati.
Rješenje o izolaciju građanima će na graničnim prijelazima izdavati sanitarni inspektori, koji će ovisno od mjesta prebivališta građana obavještavati i nadležne domove zdravlja. Ti građani će imati obavezu da se jave u svoj Dom zdravlja čim stignu na odredište.
Ovo je ukratko siže danas poslijepodne održanog sastanka u Doboju na kojem su predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, premijeri Federacije i Republike Srpske Fadil Novalić i Radovan Višković te resorni ministri i predstavnici nadležnih institucija u BiH razgovarali o mjerama i planovima vezanim za pandemiju koronavirusa.
Tegeltija je u obraćanju medijima, nakon sastanka, kazao da se BiH nalazi na početku borbe protiv koronavirusa koji prijeti da ugrozi zdravlje bh. građana, ali i privrednog sektora.
On je dodao da su do sada institucije u BiH reagirale blagovremeno te da su donijele niz adekvatnih mjera u borbi protiv ovog virusa te da je epidemija koronavirusa u BiH pod kontrolom.
Ocijenjeno je kako se najveći broj građana ponašao u skladu sa preporukama nadležnih institucija, ali da ima i onih koji se ne pridržavaju tih preporuka te je ponovo upućen apel svim građanima da se pridržavaju preventivnih uputa.
Tegeltija je istakao da će BiH smanjiti broj graničnih prijelaza na kojima će se odvijati promet roba i građana, kako bi pojačali kontrolu i osigurali cjelodnevno prisustvo sanitarnih inspektora na graničnim prijelazima.
Naveo je i da se u BiH uspostaviti dva štaba koji će svakodnevno nadgledati situaciju i predlagati institucijama donošenje odgovarajućih mjera. Na čelu štaba koji će se baviti zdravstvenim mjerama bit će državna ministrica civilnih poslova Ankica Gudeljević, a drugi štab na čijem čelu će biti ministar trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac bit će zadužen za problematiku privrede i ublažavanja posljedica koronavirusa na ekonomiju BiH.
Na upit novinara, premijer FBiH Fadil Novalić je rekao da se na međunarodnom aerodromu u Sarajevu i Tuzli koriste termalne kamere i da se primjenjuje stroga kontrola putnika.