Svi novi automobili u EU moraće imati tempomat od jula 2022.

Za modelske generacije vozila koje će biti u prodaji prije jula 2022. tempomat će biti nužan od 2024.

0
517
Proizvođači automobila moraju osigurati pouzdanost određivanja brzine tempomatom

Potvrđeno je da će svi novi automobili u Evropskoj uniji biti opremljeni tempomatom od jula 2022. godine, što je obaveza koja će utjecati na sve nove automobile od 2024.
Ovaj sistem, koji se može deaktivirati, može imati nekoliko oblika, uključujući autonomni limitator brzine. Evropska komisija usvojila je nacrt uredbe kojom se utvrđuje obavezna prisutnost uređaja za inteligentnu prilagodbu brzine (Intelligent Speed ​​Assistance – ISA) na svim novim vozilima (automobili, privredna vozila, teška teretna vozila) od 6. jula 2022. Za modelske generacije vozila koje će biti u prodaji prije jula sljedeće godine (na primjer, Volkswagen Golf VIII) oprema će biti nužna od početka 2024.
Da bi se defnirala najveća dopuštena brzina na pojedinim dijelovima ceste, ISA se može temeljiti na kartografskim podacima navigacijskog sistema vozila i/ili na kamerama vozila koje omogućuju prepoznavanje prometnih znakova. Kombinacija ova dva izvora informacija nudi najbolju učinkovitost, tvrdi EK.
Proizvođači moraju osigurati pouzdanost određivanja brzine (na primjer putem ažuriranja karte navigacije) tokom 14 godina od proizvodnje vozila.
Predviđeno je da vozač može potpuno ili djelomično deaktivirati sistem. Osnovno načelo treba biti da je vozač uvijek odgovoran za poštivanje važećih prometnih pravila – ističe se u uredbi, prenosi Revija HAK. Međutim, ISA se automatski ponovno aktivira svaki put kada se uključi kontakt ili se vozilo otključa.