Švicarski investitori nastavljaju ulaganja u Federaciju BiH

0
368
Ministar Dedić i amabasador Hunn razgovarali o nastavku ulaganja švicarskih investitora u FBiH

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić razgovarao je danas u Sarajevu sa ambasadorom Švicarske Konfederacije u BiH Danielom Hunnom.
Ministar Dedić i amabasador Hunn su pohvalili dosadašnju dobru saradnju na realiziranim projektima, te istakli uvjerenje da će ona u ovim sektorima biti nastavljena i u ovoj godini.
Današnjem sastanku putem video linka prisustvovali su i predstavnici kompanije Forster Rohner, značajnog švicarskog investitora u Federaciju BiH, koja je od 2017. godine uložila osam miliona eura u otvaranje tvornice na Ilidži, a planiraju i dodatna ulaganja za uvođenje novih tehnologija u proces proizvodnje.
Ministar Dedić informirao je švicarskog ambasadora i investitore s procedorom donošenja novih pravilnika neophodnih za sprovođenje Zakona o genetski modificiranim organizmima (GMO) u BiH, potrebnih za nastavak ulaganja i proširenja proizvodnje kompanije Forster Rohner.
Dedić je naglasio da se uskoro očekuje usvajanje ovih pravilnika koji će omogućiti nastavak ulaganja ove kompanije, proširenje proizvodnje, te otvaranje novih radnih mjesta.
“Svi investitori i nova ulaganja u Federaciju BiH su dobrodošli, posebno iz Švicarske s kojima imamo dobru saradnju i pozitivna iskustva. Stoga podržavamo i ovaj značajan projekt kompanije Forster Rohner, koji uz sve pozitivne ekonomske efekte, nudi i novu perspektivu za građane u Federaciji BiH“, rekao je ministar Dedić.
Ambasador Hunn je zahvalio ministru Dediću na vrlo konstruktivnom sastanku, kao i pruženoj podršci da se realiziraju novi projekti, te istaknuo da će dobro iskustvo ovih investitora otvoriti mogućnost i drugim kompanijama da razmotre mogućnost ulaganja u Federaciju BiH.