Svjetska banka otkazala izvještaj Doing Business zbog namještanja liste i plasmana nekih zemalja

0
402
Svjetska banka će BiH staviti na raspolaganje 750 miliona dolara kroz zajmove

Svjetska banka (WB) otkazala je objavu izvještaja o regulativi poslovanja u zemljama širom svijeta nakon što je istraga razotkrila ‘neprimjereni pritisak’ čelnika pri sastavljanju liste i sporni plasman Kine, ali i Saudijske Arabije, UAE-a i Azerbajdžana.
WB je nakon internih izvještaja u junu 2020. o ‘nepravilnosti podataka’ u Doing Business 2018. i 2020. inicirao niz analiza i revizija, i uprava je na temelju njihovih rezultata odlučila sada prekinuti njihovu objavu, saopćeno je.
Interna revizija i istraga advokatskog ureda WilmerHalea otvorili su ‘etička pitanja, uključujući ona o ponašanju bivših dužnosnika odbora i sadašnjih i nekadašnjih zaposlenika WB. Ured WilmerHale proveo je istragu kako bi utvrdio kako su neprimjereno izmijenjeni podaci za Kinu, Saudijsku Arabiju, Ujedinjene Arapske Emirate i Azerbajdžan.
Utvrdili su ‘direktan i indirektan pritisak’ viših dužnosnika u uredu tadašnjeg predsjednika WB Jima Yonga Kima da se promijeni metodologija i poboljša plasman Kine, vjerojatno po njegovim uputama.
Kim je tada zajedno s tadašnjom izvršnom direktoricom WB Kristalinom Georgievom, danas čelnicom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), vodio pregovore o dokapitalizaciji Svjetske banke i željeli su podršku Pekinga.
Georgieva i njezin ključni savjetnik Simeon Djankov navodno su podvrgavali pritisku službenike WB kako bi ‘unijeli konkretne izmjene u kineske podatke’ i poboljšali plasman Kine na llisti u sklopu izvještaja Doing Business upravo u vrijeme te kampanje.
Kina je nakon metodoloških izmjena u konačnoj verziji izvještaja iz 2017. godine bila plasirana za sedam mjesta bolje nego u njegovoj prvoj verziji, završivši na 78. mjestu.
Svjetska banka je pak 2018. objavila povećanje kapitala za 13 milijardi dolara, čime je udio Kine povećan sa 4,68 na 6,01 posto.
Georgieva, aktealna čelnica MMF-a, naglasila je u saopćenju objavljenom u četvrtak, da se ne slaže sa zaključcima i tumačenjima izvještaja, dodavši da je o njima izvijestila izvršni odbor MMF-a.
Nekadašnji čelnik WB nije odgovorio na upit Reutersa da komentira rezultate istrage, a agencija nije odmah uspjela kontaktirati Djankova.
Istražitelji su izdvojili i pritiske povezane s podacima koji su odredili plasman Saudijske Arabije, UAE i Azerbajdžana u Doing Business 2020, objavljenom prošle godine, ali nisu našli dokaze upletenosti čelnika WB u te izmjene, prenosi Hina.
Dužnosnici Saudijske Arabije smatrali su da autori izvještaja Svjetske banke ne uzima u obzir, kako su tvrdili, uspješne reforme, navodi advokatski ured u izvještaju.
Saudijska Arabija popela se u spornom izvještaju za 30 mjesta, na 62. mjesto.
“Poradit ćemo u budućnosti na novom pristupu u ocjenjivanju poslovne i investicijske klime”, poručili su iz Svjetske banke.
Neprofitna udruga Oxfam izrazila je zadovoljstvo odlukom Svjetske banke o obustavi izvještaja o uvjetima poslovanja, istaknuvši da su kroz dugo razdoblje poticali vlade da demontiraju zakonsku zaštitu radnika i smanjuju poreze kompanijama kako bi poboljšale plasman na listi.
Nekadašnji šef WB Paul Romer prvi je izrazio sumnju u objektivnost izvještaja Doing Business, još 2018. godine, ustvrdivši da je plasman Čilea možda bio pod utjecajem činjenica da je na predsjedničkoj dužnosti socijalistkinja Michelle Bachelet. Ubrzo nakon tog istupa Romer je otišao iz Svjetske banke, podsjeća Reuters.