Svjetska turistička industrija gubi milijarde dolara zbog koronavirusa

0
826
Epidemija koronavirusa već je pomrsila račune globalnoj turističkoj industriji

Iako su procjene s početka 2020. govorile su da bi ovo trebala biti još jedna dobra godina za globalni turizam s obzirom na slabljenje trgovinskih tenzija između SAD-a i Kine, te ljetne Olimpijske igre u Tokiju, epidemija koronavirusa već je pomrsila račune globalnoj turističkoj industriji. Kako piše Associated Press (AP) neke države u već predviđaju milijarde dolara gubitaka.
Prije izbijanja epidemije, Svjetska turistička organizacija (WTO) procjenjivala je da će ove godine globalni turizam rasti između tri i četiri posto. Podsjetimo, prošle godine zabilježeno je 1,5 milijardi turističkih dolazaka. Međutim, sve veći broj umrlih i zaraženih koronavirusom prijete globalnoj turističkoj industriji. Prije svega, na udaru je kineski turizam te države koje su popularne destinacije među kineskim turistima.
Naime, samo prošle sedmice 30 aviokompanija obustavilo je letove iz i prema Kini, a otkazano je više od 25.000 letova, pokazuju podaci OAG-a, kompanije za pružanje podataka iz turističke branše. Samo američke aviokompanije procjenjuju da će zbog toga izgubiti 1,6 milijardi dolara.
Podaci konsultantske kuće STR pokazuju da je u posljednje dvije sedmice januara posjećenost kineskih hotela pala za 75 posto.
Bitno manji broj dolazaka kineskih turista ponajviše će osjetiti azijske turističke destinacije koje u pravilu privuku 75 posto Kineza koji lunarnu Novu godinu odluče provesti na odmoru u inozemstvu.
Štetu će pretrpjeti i evropske zemlje. Prema agenciji Demoskopika, Italija očekuje gubitak pet milijardi dolara turističkih prihoda. U SAD-u bi broj kineskih turista ove godine mogao biti za 28 posto niži, na približno dva miliona.
Analitičari ističu da će se turistička branša oporaviti i od ove krize, kao i od ranijih zdravstvenih kriza, navodi Poslovni.hr. Međutim, stručnjaci su podijeljeni oko stava koliko će taj oporavak trajati. Analitičari Tourism Economicsa, pozivajući se na iskustva epidemije SARS-a iz 2003., smatraju da će trebati četiri godine da se broj kineskih turista vrati na prijašnji nivo.