Svjetske cijene hrane pale u junu prvi put nakon 12 mjeseci

0
452
FAO indeks cijena hrane u novembru u prosjeku iznosio 120,4 poena

Svjetske cijene prehrambenih proizvoda pale su u junu prvi put nakon 12 mjeseci, objavljeno je danas u referentnom izvještaju Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO).
FAO indeks cijena hrane u prosjeku je iznosio 124,6 poena u junu 2021. godine, što je 2,5% manje u odnosu na maj, ali i dalje 33,9% više od nivoa u istom periodu prošle godine.
Pad u junu označio je prvi pad Indeksa nakon 12 uzastopnih mjesečnih povećanja. FAO indeks cijena hrane prati promjene u međunarodnim cijenama prehrambenih proizvoda sa najvećom globalnom prodajom.
Pad u junu odraz je pada cijena biljnih ulja, žitarica i, iako umjerenije, mliječnih proizvoda, što su više nego nadoknadile uglavnom veće cijene mesa i šećera.
FAO indeks cijena biljnog ulja u junu je pao za 9,8%, što je najniži nivo u četiri mjeseca. Znatan mjesečni pad uglavnom odražava niže svjetske cijene palminog, sojinog i suncokretovog ulja.
FAO indeks cijena žitarica pao je u junu za umjerenih 2,6% u odnosu na maj, ali je ostao 33,8% veći od svoje vrijednosti u junu 2020. Međunarodne cijene kukuruza pale su za 5,0%, predvođene padom cijena u Argentini zbog povećanih zaliha iz nedavnih berbi kao rezultat prinosa viših od očekivanih.
Međunarodne cijene pšenice u junu su lagano opale za 0,8%, uz povoljne globalne izglede potpomognute poboljšanim izgledima proizvodnje kod mnogih ključnih proizvođača.
FAO indeks cijena mliječnih proizvoda u junu je pao za 1 posto, na 119,9 poena.
Međunarodne kotacije za sve mliječne proizvode predstavljene u indeksu su pale, a maslac je zabilježio najveći pad, potpomognut brzim padom globalne uvozne potražnje i blagim rastom zaliha, posebno u Evropi.
FAO indeks cijena šećera kretao se u odnosu na sveukupni trend cijena hrane, povećavajući se za 0,9% u odnosu na prethodni mjesec, što je treći uzastopni mjesečni rast i dostigao je novi višegodišnji maksimum.
FAO indeks cijena mesa takođe je porastao za 2,1%, nastavljajući rast deveti uzastopni mjesec i stavljajući indeks za 15,6% iznad svoje vrijednosti u istom mjesecu prošle godine, ali i dalje 8% ispod svog vrhunca postignutog u avgustu 2014.

Proizvodnja pšenice smanjena za milion tona

FAO-ova prognoza za globalnu proizvodnju žitarica za 2021. godinu neznatno je smanjena na 2.817 miliona tona, prema najnovijem izvještaju o ponudi i potražnji žitarica objavljenom danas. Međutim, ta brojka ostaje 1,7% ili 47,8 miliona tona veća nego 2020. godine, što bi označilo novi rekord.
Predviđanja za svjetsku proizvodnju grubih žitarica smanjena su na 1.513 miliona tona, 3 miliona tona ispod prošlogodišnjih očekivanja.
Svjetska proizvodnja pšenice 2021. godine smanjena je za milion tona na 784,7 miliona tona, što je za 1,2% više u odnosu na prošlu godinu, jer su suhi vremenski uslovi na Bliskom istoku smanjili izglede za prinos.

Nesigurnost hrane i Covid-19

Efekti pandemije Covid-19, prvenstveno u smislu gubitka dohotka, pogoršali su ranjivost i povećali postojeći nivo nesigurnosti hrane prema najnovijem Izvještaju o usjevima i stanju hrane.
FAO procjenjuje da je globalno 45 država, uključujući 34 u Africi, 9 u Aziji i dvije u Latinskoj Americi i Karibima, potrebno vanjsku pomoć za hranu, a sukobi i klimatski šokovi i dalje podržavaju visoki nivo ozbiljne prehrambene nesigurnosti.
Izvještaj o perspektivama usjeva i situaciji s hranom također pruža najnovije podatke o zemljama s deficitom hrane sa niskim prihodima (LIFDC). Prema najnovijim procjenama, predviđa se da će ukupna proizvodnja žitarica od 47 LIFDC-a pasti za 2,1% 2021. godine na 190 miliona tona. Pad se uglavnom odnosi na očekivani pad proizvodnje u zemljama Bliske Istočne Azije, posebno u Afganistanu i Sirijskoj Arapskoj Republici, gdje su rasprostranjeni i dugotrajni uslovi suše smanjili prinose i umanjili ovogodišnje proizvodne izglede.