Svjetske cijene hrane porasle u februaru, deveti mjesec zaredom

FAO indeks cijena hrane u februaru porastao 2,4% u odnosu na januar i 26,5% više u odnosu na godinu ranije

0
759
FAO navodi da će zalihe žitarica vjerovatno porasti u 2022/23. godini

Svjetske cijene prehrambenih proizvoda porasle su u februaru, deveti mjesec zaredom, a najviše su porasle kotacije šećera i biljnih ulja, saopćila je danas Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO).
FAO indeks cijena hrane, koji prati mjesečne promjene međunarodnih cijena prehrambenih proizvoda kojima se trguje u prosjeku, u februaru je iznosio 116 bodova, 2,4% više u odnosu na prethodni mjesec i 26,5% više u odnosu na godinu ranije.
FAO indeks cijena šećera porastao je za 6,4% u odnosu na januar, jer je pad proizvodnje u ključnim zemljama proizvođačima, zajedno sa snažnom uvoznom potražnjom iz Azije, izazvao zabrinutost zbog većih globalnih zaliha.
FAO indeks cijena biljnog ulja zabilježio je rast od 6,2%, dostigavši ​​najviši nivo od aprila 2012. Cijene ulja palme, soje, repice i sjemenki suncokreta porasle su.
FAO indeks cijena mliječnih proizvoda porastao je za 1,7%, predvođen međunarodnim kotacijama izvoza maslaca, gdje je kineski uvoz ispunio ograničene zalihe iz zapadne Evrope. Cijene sira su pale, dijelom i zbog visokih zaliha u SAD.
FAO indeks cijena žitarica u prosjeku je iznosio 1,2% više nego u januaru. Međunarodne cijene kukuruza, pšenice i pirinča bile su stabilne ili su neznatno porasle.
FAO indeks cijena mesa porastao je za 0,6%, potaknut višim zalihama mesa goveda i ovaca u ključnim regijama za proizvodnju. Suprotno tome, kotacije cijena svinjskog mesa pale su, potkrijepljene smanjenom kupovinom Kine usred velikih zaliha i porasta neprodanih svinja u Njemačkoj zbog kontinuirane zabrane izvoza na azijska tržišta.

Rane procjene ukazuju na rast proizvodnje pšenice

FAO je takođe objavio Referat o ponudi i potražnji žitarica, uključujući ažurirane procjene globalne proizvodnje, potrošnje, trgovine i zaliha.
Globalna proizvodnja pšenice 2021. godine vjerovatno će se povećati i dostići novi rekord od 780 miliona tona, prema preliminarnoj prognozi FAO-a, budući da su očekivanja o ponovnom oporavku proizvodnje u Evropskoj uniji više nego nadoknadila vremenski pogođene proizvodne izglede za proizvodnju u Ruskoj Federaciji. Očekuje se da će proizvodnja kukuruza u Južnoj Africi dostići gotovo rekordne nivoe 2021. godine, dok se proizvodnja u Južnoj Americi predviđa iznad prosjeka.
FAO-ove nove projekcije za 2020/21. uključuju godišnji porast od 2% u globalnoj upotrebi žitarica na 2.766 miliona tona i 5,5% rasta u svjetskoj trgovini žitaricama na 464 miliona tona. Globalne zalihe žitarica sada se predviđaju da će završiti 2021. godine na 811 miliona tona, 0,9% ispod nivoa otvaranja, što će smanjiti odnos zaliha i upotrebe na 28,6%. Očekuje se da će se svjetske zalihe pirinča i pšenice povećati, dok će one grubog zrna pasti.