Tea Fest od 6. do 10. juna u Sarajevu

0
1514
Brojni izlagači predstavit će svoje zanimljive proizvode

Šesnaesti po redu međunarodni festival čaja i ljekovitog bilja održat će se od 6. do 10. juna u Sarajevu, na Trgu oslobođenja – Alija Izetbegović.
Iz direkcije Festivala najavljeni su brojni zanimljivi sadržaji, a tema ovogodišnjeg festivala biće primjena eteričnih ulja u aromaterapiji.
Od ostalih sadržaja zanimljivo je izvojiti tri programa: Povratak tradiciji, Moderne note i Njega kože, u okviru kojih će brojni izlagači predstaviti svoje zanimljive proizvode.
Direktorica festivala, Samira Katica Arnautović kaže da je u sektoru ljekovitog bilja primijetan trend dodavanja vrijednosti proizvodima i ulaska mladih ljudi u sektor, pa tako u ponudi imaju sve više prirodne kozmetike na bazi bilja.
“Među izlagačima na sajmu ove godine imamo i firme koje su našle svoje mjesto na izvoznim tržištima, u programu njege kože i aromaterapije. Ovo će biti idealna prilika za sve zainteresovane da iz prve ruke saznaju više o asortimanu i upotrebi ovih proizvoda“, istakla je Katica Arnautović.
Festival čaja i ljekovitog bilja skreće pažnju javnosti na veliki potencijal kojim BiH raspolaže.
“Analize USAID/Sweden FARMA II projekta i Vanjskotrgovinske komore BiH pokazale su da je izvoz eteričnih ulja proteklih godina rastao rekordnom brzinom, te je u prošloj godini dostigao vrijednost od gotovo 10 miliona KM – prvenstveno zahvaljujući izvozu ulja od smilja. Ipak, aromaterapija u BiH je vrlo slabo razvijena i naši potrošači jednostavno ne znaju u koje sve svrhe i kako mogu koristiti više od dvadeset vrsta eteričnih ulja koja BiH izvozi na tržišta širom svijeta“, kažu iz direkcije Festivala te pozivaju
Sarajlije i sve goste da posjete festival i upoznaju se sa odličnim domaćim proizvodima, te ih kupe po promotivnim cijenama.