Tegeltija: Integracija Zapadnog Balkana u Evropsku uniju je strateški cilj

0
444
Obraćanje Tegeltije na Međunarodnoj konferenciji o Zapadnom Balkanu u Ohridu

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija učestvovao je danas sa liderima zemalja Zapadnog Balkana na međunarodnoj konferenciji ‘Zapadni Balkan: Nedostajući dio slagalice da popuni Evropu’.
Obraćajući se učesnicima međunarodne konferencije, Tegeltija je istakao da je integracija Zapadnog Balkana u Evropsku uniju ključni, strateški cilj, koji je u zajedničkom interesu i EU i regiona. Naglasio je da je u proteklih mjesec dana održan niz značajnih regionalnih događaja na kojima je jasno iskazano postojanje visokog stepena saglasnosti lidera u regionu o svim ključnim pitanjima od značaja za proces integracija.
Tegeltija je ukazao i na činjenicu da je kriza izazvana pandemijom virusa korona dovela do brojnih izazova, kako u svijetu, tako i u zemljama Zapadnog Balkana i pokazala koliko smo svi globalno ranjivi.
“Pokazala nam je i da je neophodan globalni, inkluzivni pristup i da niko nije siguran dok nismo svi sigurni”, rekao je Tegeltija naglasivši da su globalna solidarnost i koordinisan pristup ključ za izlazak iz krize izazvane pandemijom Covid-19.
Tegeltija je ovom prilikom ukazao i na važnost konstruktivnog dijaloga i rješavanja svih otvorenih bilateralnih pitanja među zemljama regiona, ali i među zemljama EU.
“Jako je bitno da Evropa pokaže da joj je stalo do Zapadnog Balkana, konkretnim aktivnostima, kao što je velika pobjeda Evrope ukidanje rominga u cijelom regionu”, istakao je Tegeltija, te naglasio i da je preduslov za napredak provođenje reformi, za šta je, kako je istakao, neophodno jačanje ekonomskih prilika.
Tegeltija je istakao i neophodnost pokretanja investicionog ciklusa u regionu sa ciljem unapređenja investicionog ambijenta i oporavka ekonomija, naglasivši u tom kontekstu značaj Ekonomskog investicionog plana za Zapadni Balkan.
Tegeltija je istakao da je regionalna ekonomska integracija na koju smo se, između ostalog, obavezali na samitu u Sofiji prethodne godine, instrument za jačanje rasta, prevladavanje ekonomske krize izvazvane širenjem pandemije Covid-19, modernizaciju privrede u skladu sa standardima EU i približavanje unutrašnjem tržištu EU.
Tegeltija je pozdravio Berlinski proces izrazivši nadu da će Samit u Berlinu 5. jula biti još jedna potvrda posvećenosti regiona i Evropske unije procesu proširenja EU.