Građani regiona putovat će samo s ličnim kartama, priznavanje diploma

0
549
Tegeltija u Berlinu parafirao tri sporazuma o slobodnom protoku ljudi

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija učestvovao je danas u Berlinu na Samitu Berlinskog procesa, na poziv njemačkog kancelara Olafa Šolca.
Na današnjem samitu govorilo se o regionalnoj saradnji i nastavku aktivnosti u okviru Zajedničkog regionalnog tržišta (CRM), migracijama na prostoru zapadnog Balkana i energetskoj bezbjednosti i stabilnosti u svjetlu trenutne situacije u regionu i svijetu.
U svom obraćanju Tegeltija je naglasio značaj Berlinskog procesa za region, putem kojeg se podstiče otvoren i konstruktivan dijalog o svim aktuelnim pitanjima za građane zemalja zapadnog Balkana. Izrazio je punu podršku i opredijeljenost Vijeća ministara BiH za nastavak rada na Zajedničkom regionalnom tržištu (CRM), te naglasio da to nije alternativa za EU već mogućnost za brže pristupanje EU.
Tegeltija je danas u Berlinu parafirao tri sporazuma o slobodnom protoku ljudi. Riječ je o Sporazumu o slobodi kretanja sa ličnim kartama na Zapadnom Balkanu, Sporazumu o priznavanju stručnih kvalifikacija doktora medicine, doktora dentalne medicine i arhitekata u kontekstu Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini i Sporazuma o priznavanju kvalifikacija visokog obrazovanja na Zapadnom Balkanu.
Potpisivanjem ovih sporazuma lideri Zapadnog Balkana nastaviće jačati regionalnu saradnju važnu za svakodnevni život približno 18 miliona ljudi u regionu, olakšavanjem njihovih putovanja i stvaranjem uslova za povećanje mobilnosti stručnjaka, studenata, naučnika i akademskog osoblja, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.