Tegeltija: Uvjeren sam da će BiH uskoro postati članica projekta ‘Otvoreni Balkan’

0
404
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija na samitu ’Otvoreni Balkan’ u Ohridu

U Bosni i Hercegovini nema konsenzusa oko projekta ‘Otvoreni Balkan’, ali sam uvjeren da će BiH uskoro postati njegova članica – izjavio je danas predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija na samitu ‘Otvoreni Balkan’ u Ohridu, dodajući da nema odgovora zašto u BiH nema konsenzusa za ovaj projekat.
Tegeltija je kazao da na stav BiH o ’Otvorenom Balkanu’ utiču i pojedine grupacije i ambasade koje smatraju da bi to bio neuspjeh i dodao da u BiH uvijek ima uticaja sa strane. Dodao je da se odazvao pozivu da učestvuje na Samitu u Ohridu jer je uvjeren da ideju ’Otvorenog Balkana’ podržava cijela poslovna zajednica u BiH.
Ocijenio je da ’Otvoreni Balkan’ može pokrenuti cjelokupni ekonomski potencijal regiona i da će Bosna i Hercegovina, prije ili kasnije, postati članica ove inicijative.
Tegeltija je rekao da mu i današnje obraćanje specijalnog američkog izaslanika za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara daje za pravo da vjeruje da će BiH uskoro postati članica ’Otvorenog Balkana’. Trenutnu eskalaciju cijena i strah od nestašice osnovnih životnih namirnica Tegeltija je uporedio sa vremenom pandemije.
“Od međunarodnih finansijskih institucija i EU samo dolaze najave o poteškoćama, ali niko ne govori kako ih prevladati“, rekao je Tegeltija.
On je naglasio da je ohrabren razgovorom na radnoj večeri u Ohridu, tokom kojeg je rečeno da rješenje treba tražiti zajednički, formiranjem radne grupe koja će se baviti analizom stanja, ali i prijedlogom rješenja zajedničkih za cijeli region.
Tokom Samita u Ohridu Tegeltija je učestvovao na sastanku lidera Zapadnog Balkana sa predstavnicima međunarodne zajednice, te prisustvovao plenarnoj sesiji o turizmu.