Tegeltija – Zaev: Unapređenje regionalnih inicijativa i boljeg povezivanja

0
455
Tegeltija u Ohridu razgovarao sa Zaevom

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija razgovarao je danas u Ohridu sa predsjednikom Vlade Republike Sjeverne Makedonije Zoranom Zaevom.
Na sastanku, koji je održan uoči međunarodne konferencije ’Zapadni Balkan: Nedostajući dio slagalice da popuni Evropu’, razgovarano je o unapređenju bilateralnih odnosa BiH i Sjeverne Makedonije, procesu evropskih integracija, te jačanju trgovinske razmjene.
Tegeltija je upoznao premijera Zaeva sa političkom i ekonomskom situacijom u BiH, te sa realizacijom aktivnosti koje svi nivoi vlasti u BiH, u skladu sa svojim nadležnostima, provode s ciljem prevazilaženja izazova uzrokovanih pandemijom virusa korona, kao i unapređenja privrednog i poslovnog ambijenta.
Sagovornici su zajednički ocijenili da je proces evropskih integracija zahtjevan i težak, ali da je važno povjerenje i sposobnost da se realizuju obaveze, te istakli zainteresovanost obje zemlje za unapređenje regionalnih inicijativa u kontekstu boljeg povezivanja.
Nakon bilateralnog sastanka sa premijerom Republike Sjeverne Makedonije, predsjedavajući Vijeća ministara BiH će se na marginama međunarodne konferencije sastati i sa pomoćnikom generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za Evropu, Centralnu Aziju i Ameriku.