Tesla je trenutno najvrjednija automobilska kompanija u SAD-u

Na globalnom planu, prvo mjesto u autoindustriji pripada japanskoj Toyoti s kapitalizacijom većom od 230 milijardi USD. Najcjenjenija američka kompanija trenutno je Apple, vrijedna više od 1,3 biliona dolara

0
743
Ubrzano raste tržišna vrijednost kompanije Tesla (Izvor: Clean Technica)

Dionice Tesle Inc. porasle su početkom 2020. godine, pomažući proizvođaču električnih automobila da postane najvrjedniji američki proizvođač automobila dosad.
Kompanija Tesla je završila u ponedjeljak tržišnom vrijednošću od 81,39 milijardi dolara, nadmašivši najvišu vrijednost kompanije Ford Motor Co. od 80,81 milijarde dolara 1999. godine, piše Wall Street Journal (WSJ).
Dionice Tesle nastavile su se penjati u utorak za 17,52 dolara ili 3,9% dosegnuvši cijenu od 469,06 dolara i povečavajući dobit u godini na 12 posto.
Iako je trenutno najcjenjeniji proizvođač automobila u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), Teslina procjena još uvijek ne premašuje međunarodnu konkurenciju. Prvo mjesto pripada Toyoti s kapitalizacijom većom od 230 milijardi USD. A najcjenjenija američka kompanija trenutno je Apple, vrijedna više od 1,3 biliona dolara.
Povećanje cijene dionica Tesle vjerojatno je povezano s nedavnim uspjesima kompanije u svijetu. Musk je u utorak primijećen kako radi improvizirani ‘striptiz’ u tvornici kompanije Gigafactory u Kini – slaveći lansiranje modela Y i prve isporuke kineskog modela 3.
Međutim, kompanija još nije ostvarila godišnji profit, prema WSJ-u. Brojke nisu prilagođene inflaciji i dugu, a samo u drugom tromjesečju 2019. kompanija Tesla je izgubila više od 400 miliona dolara.