Tim CERIT i ove godine predstavljat će BiH na robotičkoj olimpijadi

0
209
Po prvi put ćemo zajednički lansirati satelit u svemir, poručuju mladi iz bh. tima CERIT

Novi mladi tim CERIT ove godine predstavljat će Bosnu i Hercegovinu na Međunarodnoj robotičkoj olimpijadi FIRST Global Challenge 2022 Carbon Capture u Ženevi (Švicarska) od 13. do 16. oktobra 2022. godine.
Tim čine srednjoškolci: Lejla Nuhić, Danis Mušić, Hana Juklo, Nizama Šuta i Sanjin Brajević pod mentorstvom mr.sc. Anes Hadžiomerović, IT Ing. Deni Ajanić i IT student Armin Đidelija.
Intenzivne pripreme kreću po završetku odmora do odlaska na takmičenje.
Podsjetimo CERIT tim je prošle godine osvojio prvo mjesto na Međunarodnoj robotičkoj olimpijadi FCG2021 Discover&Recover u konkurenciji od 177 zemalja učesnica. Ove godine osvojili su nagradu na FIT Coding Challenge u kategoriji Smart Living and Innovations za primjenjivost proizvoda. Tu je i 14. Međunarodno MEB takmičenje robota koje se održalo u Sanliurfi, Turkiye 13.-16.6.2022. gdje je učestvovalo 10.803 takmičara, a naš tim je osvojio 3D printer, dva pehara i 5.500TL. Tu je i nagrada Večernjakovog pečata, Ponos Bosne i Hercegovine, na koju je ovaj CERIT tim ponosan.
“Nastavit ćemo pripreme u našim malim prostorijama na Bulevaru u Mostaru koje su sada uveliko modernije u odnosu na prošlu godinu. Prije svega zahvalili bi se Turskoj agenciji za koordinaciju i saradnju – TIKA, koja nam je donirala opremu poput 3D printera, pametne table, robotičkih kitova i kompjutera, kao i Bakiru Izetbegoviću koji je jedini od političara konkretno finansijski pomogao, čime su naše prostorije dosta tehnički naprednije i na čemu se zahvaljujemo. Imamo dosta obećanja od strane drugih političara i privatnog sektora i nadamo se da će održati svoja obećanja data još prošle godine, jer za ovo takmičenje u Švicarskoj su nam neophodna finansijska sredstva.
Robotika je budućnost, sviđalo se to nekome ili ne. Svjesni smo da će uništiti neka, ali i istovremeno stvoriti nova radna mjesta za koja će biti potrebna prekvalifikacija. Ljudi će i dalje ostati dominantni kada pričamo o upravljanju, servisiranju, programiranju, komunikaciji, zelenoj ekonomiji i slično. Sistem obrazovanja u BiH nije loš, ali je opširan i uči se dosta nepotrebnih stvari. Moramo pratiti tržište rada i krenuti ka modifikaciji i modernizaciji nastavnih planova i programa kako u školama, tako i na fakultetima.
Roboti ne dolaze, oni su već ovdje. Mi svakodnevno koristimo i u našim domovima, a da toga nismo ni svjesni. Tu su na primjer dronovi koji su u suštini roboti – sami lete, prave snimke i fotografije, novi automobili imaju dosta autonomnih opcija poput tempomata, držanja pravca isl. Roboti će uskoro biti nezaobilazni i u bolnicama i zdravstvenim ustanovama.
Radosni smo što ćemo uskoro javnost moći upoznati sa našim novim projektom koji povezuje u radu države iz regiona i to Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Hrvatsku, Crnu Goru i Sjevernu Makedoniju. Najvažnije jeste postojanje regionalnog razumijevanja i spremnosti da se ide naprijed – po prvi put ćemo zajednički lansirati satelit u svemir”, poručuju mladi iz bh. tima CERIT.