Tim CERIT se uspješno priprema za robotičku olimpijadu u Singapuru

0
188
Učenici su imali izvanrednu priliku da rade u dobro opremljenim laboratorijima

Tim naših talentiranih robotičara, sastavljen od članova Anom Tomić, Aminom Đuderija, Ilajdom Šuta, Amarom Pehiljom i Kenanom Nuhićem, pod mentorstvom mr. sc. Anesa Hadžiomerovića, Armina Đidelije i Lejle Nuhić, jučer je proveo izuzetno produktivan dan na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu. Ovaj tim će ponosno predstavljati Bosnu i Hercegovinu na nadolazećoj Međunarodnoj robotičkoj olimpijadi FIRST Global Challenge 2023 koja će se održati u oktobru u Singapuru.
Svoj boravak na univerzitetu posvetili su unapređenju robota kojeg pažljivo pripremaju tokom ljetnog raspusta za takmičenje. Njihov rad dobio je značajnu podršku i smjernice od istaknutih stručnjaka kao što su prof.dr. Tarik Namas i mr.sc. Amar Hodža, čija su stručnost i iskustvo doprinijeli korisnim prijedlozima i sugestijama za podizanje kvalitete robota na viši nivo.

Učenici su imali izvanrednu priliku da rade u dobro opremljenim laboratorijima koji su opremljeni CNC mašinama, laserskim i plazma rezačima, 3D printerima i ostalom modernom opremom. Radili su u Laboratoriju Fakulteta za inžinjering i prirodne nauke, kao i u Laboratoriju za fiziku, gdje se provode testiranja prototipova. Ova bogata i napredna infrastruktura omogućila je članovima tima da svoje kreativne ideje pretvore u stvarnost i da svoje robote dovedu do nivoa izvrsnosti.
Ovo iskustvo na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu predstavlja nezaboravno putovanje za sve učesnike CERIT-a. Naporni rad i saradnja s ekspertima će sigurno doprinijeti uspjehu tima na Međunarodnoj robotičkoj olimpijadi FIRST Global Challenge 2023 u Singapuru, saopćio je CERIT – Centar za edukaciju, robotiku, inovacije i tehnologiju.