Traži se optimalna trasa brze ceste Sarajevo-Beograd

0
1325
Izgradnja brze ceste od Sarajevo do Beograda: Neophodno je povezati najpotentniji dio BiH

Predstavnici Vlade Federacije BiH danas su, zajedno s gradonačelnicima i načelnicima Tuzle, Bijeljine, Brčkog, Žepča i Orašja predstavili planove povezivanja sjeveroistočnog dijela BiH izgradnjom trase brze ceste od Sarajeva do Beograda, a na osnovu inicijative pokrenute od Turske.
Sastanku su prisustvovali premijer FBiH Fadil Novalić, federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić, direktor JP Autoceste FBiH Adnan Terzić, gradonačelnici Tuzle, Bijeljine i Brčko distrikta Jasmin Imamović, Mićo Mićić i Siniša Milić, te načelnici Žepča i Orašja Mato Zovko i Stanko Vincetić.
“Imamo konekciju pruge od Brčkog prema Banovićima. Svi uslovi, pretpostavke ekonomske i demografske su tu. Ostaje pitanje da na određen način sve aktere u ovom projektu angažiramo da idu u ovom pravcu. Istočni pravac podrazumijeva Sarajevo – Sokolac – Višegrad”, kazao je nakon sastanka premijer FBiH Fadil Novalić.
Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović je kazao da potreban brži razvoj područja kroz koje bi trasa išla, te da će izgradnja trase dodatno doprinijeti tome. Imamović je kazao da je neophodno uvezivanje najpotentnijih dijelova Bosne i Hercegovine, kao što su Tuzla, Bijeljina, Brčko i Žepče, prenosi agencija Patria.
“Mi smo došli ponoviti ono što smo rekli u Bijeljini. Snaga ovog prijedloga je demografska snaga, radi se o 1.500.000 ljudi. Naša je snaga u ekonomiji, to je ekonomski najpotentniji dio, radi se i o transportu roba. Naša je potreba da se taj prostor brže razvija, jer taj bi prostor da je bolje pvoezan puno pomogao ostalim dijelovima BiH”, rekao je Imamović.
Mićo Mićić, gradonačelnik Bijeljine je kazao da sve ide u prilog izgradnji ove trase.
“Mislim da je ovo sasvim normalna inicijativa i puno toga što je rečeno ide u prilog da ovo bude jedan od prioriteta. Ono što je sigurno, poslije Sarajeva i Banjaluke su ovo najveći gradovi i privredni centri. Bijeljina i Tuzla imaju veliki broj stanovnika, tako da to ide u prilog našoj trasi. Mi bismo iskoristili dio autoputa 5c do Zenice, od Zenice postoji idejno rješenje do Žepča preko Tuzle do Brčkog, kao i rješenje puta Bijeljina – Brčko. Sve to ide u pravcu da je ovo jedna od najboljih trasa kojom bismo povezali najgušći dio BiH”, istakao je Mićić.