Treći Balkan Compliance & Ethics Forum 24. maja u Sarajevu

0
804
Forum će biti posvećen transferu znanja i B2B promociji međunarodnih poslovnih standarda (Foto: Arhiv)

U organizaciji WEFEC-a (West-East Forum for Ethics and Compliance) i Američke trgovačke komore u BiH, u četvrtak 24. maja u Hotelu Holiday u Sarajevu bit će održan Balkan Compliance & Ethics Forum na kojem će biti razmatran značaj sprovedbe međunarodnih standarda poslovanja u BiH i zemljama regiona.
Na forumu, koji se održava treću godinu zaredom, bit će predstavljeno kako korporativna usklađenost sa međunarodno usvojenim pravilima domaćim kompanijama donosi kompetativnu prednost u poslovanju i zašto inostrane kompanije izbjegavaju saradnju sa domaćim privrednim subjektima.
Naime, poznato je da multinacionalne kompanije posluju po korporativnim standardima koji strogo zabranjuju korupciju, prevaru, pranje novca, narušavanje fer tržišne utakmice, ali i da se suočavaju sa značajnim rizicima na tržištu Balkana koje se bori da dostigne međunarodne standarde u ovim rizičnim oblastima. Politika poslovanja multinacionalnih kompanija u odnosu prema domaćim poslovnim partnerima još uvijek je nedovoljno objašnjena i prezentovana oblast poslovanja u javnosti, ističu organizatori.
“Mi želimo započeti proces iskorjenjivanja kulture korupcije i drugih negativnih poslovnih praksi koje otežavaju ekonomski rast, vladavinu prava i opstruiraju domaće i strane investicije, i to putem mobilizacije lidera integriteta iz privatnog, javnog i nevladinog sektora kako bi stvorili zdravo tržišno okruženje zasnovano na fair play-u koje pruža efektivna i dugoročna rješenja” kaže Bojan Bajić, predsjednik WEFEC-a i najavljuje kako će BCEF 2018 na jednom mjestu spojiti multinacionalne kompanije, lidere u Compliance & Ethics oblasti i domaće kompanije, koje teže da ispune ove standarde poslovanja.
Forum će biti posvećen transferu znanja i B2B promociji međunarodnih poslovnih standarda sa posebnim fokusom na treće strane u zemljama Zapadnog Balkana. Okupit će profesionalce iz Compliance & Ethics (Usklađenost & Etika) oblasti iz regiona, kao i predstavnike međunarodnih razvojnih finansijskih institucija, kao što su Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).
“U Istočnoj Evropi uloga privatnog sektora u prevenciji korupcije unutar kompanije kao i u odnosima sa vladama je potcjenjena. Vrijeme je da kompanije podignu svijest o rizicima korupcije i rješenjima za usklađivanje, ali i da predlažu svojim vladama efikasan dijalog i zajedničko angažovanje u borbi protiv korupcije. OECD je spreman da sarađuje sa biznisom u regionu u ovom izazovnom zadatku, da pomogne u razmjeni dobrih praksi iz drugih regiona i da traži efikasna politička rješenja”, poručila je Olga Savran, savjetnica za globalne odnose u Antikorupcionom odjelu Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), koja će biti jedna od učesnica BCEF-a 2018.
S obzirom da Svjetska banka (WB), Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i druge finansijske institucije sve učestalije izriču sankcije privrednim subjektima koji tokom poslovanja dođu u rizik od pet zabranjenih poslovnih praksi: prevara, korupcija, povreda konkurentnog postupka, iznuda i ometanje istrage od strane međunarodnih finansijskih institucija, primarni cilj ovogodišnjeg BCEF-a je jačanje znanja domaćih i regionalnih privrednih subjekata kako da svoje poslovanje prilagode međunarodnim standardima i tako izbjegnu rizike od nesvjesne uključenosti u zabranjene prakse.