Tri aerodroma iz ex-YU među 100 najprometnijih u Evropi

0
491
Sarajevski aerodrom ima 168.434 slobodna sjedišta u septembru, manje 11,9% u odnosu na prošlogodišnji rekord

Aerodromi u zemljama našeg regiona (ex-Jugoslaviji) nastavljaju da vraćaju broj putnika neujednačenim tempom i tokom prva tri kvartala 2021. godine deset najprometnijih aerodroma opslužili su 9.901.052 putnika.
Među njima, Beograd, Priština i Split svrstani su među 100 najprometnijih aerodroma u Evropi, a glavni grad Srbije (rangiran kao 63.) nadmašuje tradicionalno prometnije zračne luke u Štutgartu, Solunu, Sofiji, Helsinkiju i Veneciji.
Priština (90. na listi) je bila ispred Malte, Rima (Ciampino and Riga), dok je Split nadmašio Keflavik (Reykjavik) i Luksemburg.
U prva tri kvartala Skoplje (125.) je preteklo Zagreb (128.), Sarajevo je na 140. mjestu rang liste, dok je Ljubljana dodatno zaostala i nalazi se na 166. mjestu.

Deset aerodroma ex-YU primili su 9,9 miliona putnika u prva tri kvartala 2021.

Slovenačko tržište jedno je od najteže pogođenih pandemijom korona virusa i nalazi se među četiri posljednja u pogledu oporavka, ispred samo Finske, Ujedinjenog Kraljevstva i Irske. Sveukupno, prema podacima ACI Europe, ljubljanski aerodrom je rangiran kao 166. najprometniji aerodrom u Evropi među 300 aerodroma.
Glavni aerodrom u Istanbulu je i dalje najprometniji, iako sa padom od 51% u odnosu na nivo putnika iz 2019. godine. Slijede Moskva Sheremetyevo, Moskva Domodedovo i Istanbul Sabiha Gokcen, prenosi specijalizirani portal Ex-Xu Aviation.
ACI Europe navodi da se putnički promet na evropskim aerodromima poboljšava sa procijenjenih -60% ove godine na -32% u 2022. u odnosu na obim prije pandemije 2019. godine. Očekuje se da će potpuni oporavak biti postignut tek 2025. godine (+1%).
Generalni direktor ACI-ja, Olivier Jankovec, izjavio je da je potpuno obnavljanje neograničenog globalnog putovanja i dalje daleko te da će biti neujednačen i promjenjiv proces – uvjetovan daljnjim napretkom u vakcinaciji i razvojem epidemiološke situacije.