Tri najuspješnija konzorcija iz BiH dobila grantove za poboljšanje zapošljivosti mladih

Ukupan iznos grantova je 1,012 miliona eura, a dobitnici su projekti iz Banje Luke, Žepča i Srpca

0
189
Tri najuspješnija konzorcija iz BiH dobila bespovratna sredstva RCF-a

Tri najuspješnija konzorcija, od ukupno 26 prijavljenih iz Bosne i Hercegovine, odabrana su kao dobitnici grantova u okviru druge faze projekta Regionalni Challenge Fond (RCF). Zahvaljujući ovim sredstvima dobitnici će moći ulagati u opremu, infrastrukturu i obuku u institucijama za stručno osposobljavanje.
Grantove su dobili konzorciji koje predvode Katolički školski centar ‘Don Bosco’ i Srednja mješovita škola Žepče, JU Tehnička škola Banja Lukate Javna ustanova Centar srednjih škola ‘Petar Kočić’ Srbac, a riječ je o ukupnom iznosu od 1,012 miliona eura bespovratnih sredstava. Svečana ceremonija dodjele grantova je organizovana u Sarajevu u prostorijama Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine(VTK BiH) i u prisustvu predstavnika WB6 CIF, Ambasade SR Njemačke, KfW, SDC, Ministarstva za obrazovanje, nauku i kulturu Zeničko-dobojskog kantona i Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, Regionalnog Challenge Fonda i nagrađenih konzorcija.
Zdravko Marinković, predsjednik VTK BiH, koja je članica Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana, izjavio je da je cilj ovog programa da privreda i obrazovne ustanove usko sarađuju u osposobljavanju stručnih kadrova koji su neophodni privredi. Zahvaljujući sredstvima koja su dobile, ove obrazovne ustanove će obezbijediti novu opremu i mašine neophodne za praktično osposobljavanje učenika.
“Budući da na tržištu nedostaje kvalifikovana radna snaga, kroz praktičnu nastavu mladi će se obučiti za određene poslove te će svojim angažmanom u bh. kompanijama doprinijeti podizanju njihove konkurentnosti”, kazao je Marinković. Program se provodi kroz Komorski investicioni forum Zapadnog Balkana 6.
Balša Ćulafić, koordinator RCF projekta iz WB6 Komorskog investicionog foruma, istakao je da dosadašnji rezultati opravdavaju povjerenje koje je Forum dobio. Ovaj forum važan je i za BiH jer je našoj zemlji neophodna kvalifikovana radna snaga kako bi i privreda mogla da se razvija i napreduje. Posebno je istakao kako će na ovaj način mladi sticati znanja koja će i praktično moći koristiti.
Thomas Fitschen, ambasador SR Njemačke u BiH, je istakao: “Velika je potreba kompanija u BiH za kvalifikovanim radnicima, a upravo će RFC inicijativa poboljšati zapošljivost mladih u ovoj zemlji. Visokokvalitetne obuke važne su za mlade ljude, kao i za firme koje traže radnike. Škole koje su dobitnici grantova imaju zanimljive i obećavajuće projekte i nadam se da će učenici od njih imati veliku korist”.
Adam Drosdzol, direktor bh. ureda KfW Njemačke razvojne banke, naglasio je posvećenost ove banke razvoju privrede, te kako i firme u BiH znaju da su dobro obučeni radnici ključ uspjeha.
Draženka Subašić, ministrica u Vladi ZDK, poručila je kako je ovo prilika da se ukaže na trenutne izazove i da se, uz nova zapošljavanja, nastavi napredovati u kreiranju boljih uslova u državi.

Na okupljanju je prikazan i kratki film o dobitnicima: https://youtu.be/-MA3RIR7alY
RCF je najavio da će uskoro biti raspisan i Treći javni poziv za podnošenje Izjava o zainteresovanosti. Više informacija, kao i vijesti o narednom konkursu, potražite na www.rcf-wb6.org.