Tunel kroz Prenj i tunel Ivan prioriteti u izgradnji Koridora 5c

0
1922
Premijer Novalić razgovarao sa Charlotte Ruhe, direktoricom EBRD-a za centralnu i jugoistočnu Evropu

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić primio je danas u u Sarajevu direktoricu Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za centralnu i jugoistočnu Evropu Charlotte Ruhe. Sastanku je prisustvovao i šef Ureda EBRD-a za BiH Ian Brown.
Centralna tema današnjih razgovora bili su investicioni planovi i prioriteti Vlade FBiH i provedbe postojećih projekata ove evropske finansijske institucije u BiH. Na čelu liste prioriteta o kojim je danas razgovarano je nastavak i dinamizacija izgradnje velikog infrastrukturnog projekta kakav je autoput na Koridoru 5c.
Posebna pažnja posvećena je Memorandumu o razumijevanju između JP Autoceste Federacije BiH i EBRD-a o razvoju i izgradnji putne infrastrukture u BiH kojim bi bila obezbijeđena kreditna sredstva u iznosu od 120 miliona eura za nastavak izgradnje Koridora 5c koji spaja Budimpeštu s Pločama. Ovaj dokument, ukupne vrijednosti 180 miliona eura, trebali bi sljedeće sedmice u Londonu potpisati predstavnici EBRD-a i entitetski ministri prometa i komunikacija.
Premijer Novalić je istakao značaj podrške koju EBRD pruža Federaciji BiH, istakavši prioritete u izgradnji Koridora 5c, a to su, kako je rekao, tunel kroz Prenj i tunel Ivan, kojim bi praktički Sarajevo bilo povezano s Konjicom.
Bilo je riječi i o zainteresiranosti obiju strana za saradnju s Međunarodnom finansijskom korporacijom (IFC) i mogućnostima investiranja u infrastrukturu kroz javno-privatno partnerstvo, te drugim projektima putem kojih bi EBRD mogao doprinijeti razvoju u ovim oblastima, saopćeno je iz Vlade FBiH.