Turistički vaučer građani RS moći će koristiti do 15. novembra

0
723
Vrijednost turističkog vaučera je 100 KM i može se koristiti u periodu od jula do kraja oktobra

Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske objavilo je Javni poziv za podnošenje prijave za dodjelu turističkog vaučera, a rok za podnošenje prijave ističe 10. novembra ove godine.
Pravo prijave za turistički vaučer ima svaki punoljetni građanin RS i koji ima prijavljeno mjesto prebivališta u tom bh. entitu te rezervisan ugostiteljski smještaj.
Turistički vaučer u iznosu od 100 KM može se iskoristiti od 15. juna do 15. novembra 2020. godine samo kod ugostitelja ili turističke agencije koji su upisani u evidenciju, a koja je dostupna na internet stranici Ministarstva.
Korisnik može iskoristiti turistički vaučer za plaćanje troškova usluge smještaja u minimalnom trajanju od tri noćenja zaredom, dok dva korisnika mogu iskoristiti turističke vaučere za plaćanje troškova usluge smještaja u minimalnom trajanju od četiri noćenja zaredom. Ukoliko se turistički aranžman realizuje posredstvom turističke agencije, dva korisnika mogu iskoristiti turističke vaučere za plaćanje troškova usluge smještaja u minimalnom trajanju od četiri noćenja zaredom u više ugostiteljskih objekata za smještaj.

Turistički vaučeri u FBiH tek krajem ljeta

Turistički vaučeri za građane Federacije BiH mogli bi zaživjeti krajem ljeta ove godine, a sredstva bi bila osigurana iz Stabilizacijskog fonda kojeg je uspostavila vlada FBiH.
Prema riječima federalne ministrice okoliša i turizma Edite Đapo, subvencioniranje doprinosa koje je predviđeno ‘korona zakonom’ pokriva se iz Stabilizacijskog fonda, a nakon prestanka primjene zakona (krajem jula) preostala sredstva bit će usmjerena na druge projekte, između ostalog i kao pomoć turističkom sektoru.
“Turistički vaučeri i ta inicijativa imaju političku podršku Vlade FBiH, a mi u ministarstvu radimo na razradi te ideje”, kazala je Đapo.