Turska firma Indes Mühendislik želi investirati u Banoviće

0
319
Načelnik općine Banovići ugostio delegaciju turske firme İndes Mühendislik

Načelnik Općine Banovići Bego Gutić sa saradnicima danas je ugostio delegaciju turske firme İndes Mühendislik koju je predvodio generalni direktor Melih Ozkan. Razgovaralo se o privrednim potencijalima, mogućnostima i saradnji u oblasti privredi, te mogućim zajedničkim projektima privrednika iz Banovića i Ankare.
İndes Mühendislik se bavi dizajniranjem i montažom najsavremenijih uređaja za napajanje energijom, kao što su sistemi za praćenje koji rade na principu obnovljivih izvora energije, dizajnom i montažom opreme za praćenje šumskih požara, javne rasvjete i sličnim projektima.
Ova turska kompanija ima namjeru osnovati prodajni centar, odnosno prodajno predstavništvo u Bosni i Hercegovini u saradnji sa privatnom firmom sa lokalnog nivoa, odakle namjeravaju proširiti prodajni lanac za tržište zemalja Evropske unije.
Kako se navodi u saopćenju nakon sastanka, na području Banovića postoji nekoliko firmi koje bi mogle naći zajednički interes sa Turskim İndesom, kazao je načelnik Gutić tokom razgovora te predložio povezivanje i prvu radnu posjetu privatnim kompanijama koje bi mogle naći zajednički interes u proširenju svoje djelatnosti otvaranjem nove vrste proizvodnje.
Predstavnici turske firme Indes izrazili su želju da odmah posjete firmu Elektroremont d.d. Banovići, što su i učinili nakon razgovora sa predstavnicima lokalne zajednice.
“Za nas je vrlo interesantan program firme Indes iz Turske, jer mi smo mala općina koja upošljava oko tri hiljade ljudi, što je više od 50 posto zaposlenih i ulazimo u jedan vremenski period kada se ugalj sve više izbacuje iz upotrebe, pogotovo kada Evropska unija postavlja sve strožija pravila u pogledu eksploatacije, proizvodnje i korištenja uglja. Zbog toga mi moramo početi razvijati neke nove industrije ili se ponovo početi baviti onim industrijama po kojima smo nekad bili prepoznatljivi, kao što je metalna industrija, tekstilna i druge. Razmišljamo o alternativi, privlačenju stranih investitora i osiguranju novih radnih mjesta izvan RMU Banovići”, kazao je načelnik Gutić.