U BiH 16 posto više bonitetno pouzdanih kompanija

0
750
Broj bonitetno pouzdanih kompanija u BiH porastao za 16%

Informacije o finansijskom poslovanju, poslovnim analizama i rizicima ključni su za donošenje kvalitetnih odluka kompanija, ali i jasan pokazatelj ekonomske stabilnosti jedne zemlje.
“Posjedujemo najveću bazu podataka, nabolje analitičke alate, najpouzdaniju platformu. O značaju Business Intelligence Systema (BIS) govori i činjenica da čak 95% finansijskog sektora u BiH koristi ove podatke za svoje operativne aktivnosti”, rekao je Ermin Cero, direktor razvoja kompanije LRC iz Sarajeva.
I upravo kroz LRC Business Intelligence System omogućeno je kreiranje sveobuhvatne i detaljne analize industrija, regija, kompanija i tržišta. Ove informacije su temelj i projekta ‘Pouzdanost 2019’, koji već petu godinu zaredom LRC realizira u saradnji sa Poslovnim novinama, jer predstavljaju objektivan, stručan i nezavisan okvir za formiranje bonitetnih ocjena.
Analizom 33.097 završnih računa iz 2018. koje su u roku predali privredni subjekti nadležnim državnim agencijama APIF-u i FIA-i, došlo se do preliminarnih podatka da je broj bonitetno pouzdanih kompanija porastao za 16%. Prošle godine ih je bilo 4.512, dok je ove godine taj broj porastao na 5.214.
Ovi lideri izvrsnosti moraju imati posebno mjesto u poslovnom svijetu, jer biti bonitetno pouzdana kompanija znači biti stabilan oslonac svojim kupcima, dobavljačima i partnerima. Poslovna konferencija koja se svake godine održava u Sarajevu u novembru namijenjena je upravo njima.
Bonitetnu ocjenu svoje kompanije možete besplatno provjeriti na https://testiraj.lrcbh.com