U BiH iz EU isporučeno 10.530 vakcina Pfizer/BioNTech

0
173
Na Aerodrom u Sarajevu iz Evropske unije stigao prvi kontingent vakcina iz mehanizma EU4Health

Na Međunarodni aerodrom u Sarajevu danas je iz Evropske unije dopremljen prvi kontingent vakcina iz mehanizma ‘EU4Health’. Tom prilikom, BiH je isporučeno 10.530 vakcina Pfizer/BioNTech, a do augusta bi trebalo stići ukupno 214 hiljada doza putem EU mehanizma.
Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija na pres-konferenciji upriličenoj na Aerodromu Sarajevo kazali su da današnja isporuka 10,5 hiljada vakcina znači podršku Evropske unije Bosni i Hercegovini u nastavku borbe s pandemijom.
Varhelyi je na sarajevskom aerodromu kazao da je Evropskoj uniji stalo do Zapadnog Balkana i Bosne i Hercegovine.
“Stojimo uz BiH od početka pandemije. Ovo je vrlo važan momenat kada počinjemo pomagati masovniju kampanju vakcinacije u BiH. Želimo pomoći da osigurate vakcine za zdravstvene radnike, koji su na prvoj liniji borbe. Ovo je sigurnost za njih, ali i za populaciju u cijeloj zemlji. Druge doze će primiti narednog mjeseca”, kazao je
Varhely te dodao da će BiH primiti više od 200.000 doza vakcina putem EU mehanizma.
Tegeltija je zahvalio EU na pomoći BiH i komesaru Oliveru Varhelyiju koji je došao da lično isporuči prve vakcine, kao i Austriji preko koje se vršila nabavka.
“U maju i junu očekujemo značajnije količine vakcina. Trebalo bi biti isporučeno više od 850.000 doza vakcina. Ako isporuka iz COVAX-a bude išla kako je dogovoreno za maj i juni, to će biti značajna količina za vakcinaciju građana”, kazao je Tegeltija.