U BiH nеmа oboljelih od kоrоnаvirusa

0
449
Ministara zdravstva u BiH razmatrali aktivnosti i preventivne mjere na suzbijanju koronavirusa

U Bosni i Hercegovini zа sаdа nеmа pоtvrđеnih slučајеvа infеkciје nоvim kоrоnаvirusоm 2019-nCoV, а svе mјеrе sе prоvоdе sukladno prоcјеni trеnutnе situаciје, rečeno je danas u Sarajevu na sjednici Konferencije ministara za područje zdravstva u BiH.
Zaključeno je da će zdravstvene vlasti nastaviti sa provođenjem preporuka Svjetske zdravstvene organizacije i Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti.
Sjednici su prisustvovali ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević, ministar zdravstva u Vladi FBiH Vjekoslav Mandić, ministar zdravlja i socijalne zaštite u Vladi RS Alen Šeranić, koji je zbog spriječenosti dolaska u radu sudjelovao telefonski, i voditelj Odjela za zdravstvo i ostale usluge u Vladi Brčko distrikta Akif Pezerović.
Svim zdravstvenim ustanovama upućene su preporuke za postupanje s ciljem sprovođenja adekvatnih mjera nadzora nad zaraznim bolestima. Na graničnim prijelazima se u suradnji sa Graničnom policijom BiH provodi ciljani ‘ulazni screening’ za putnike koji dolaze sa područja Kine.
Sastanku u Sarajevu je prisustvovao i direktor Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u BiH Victor Olsavszky, koji je podsjetio na stav SZO da na temelju dostupnih informacija, ograničenje putovanja ili trgovine nije opravdano.