U Casablanki održan biznis forum Maroko – BiH

0
833
Poslovnom forumu pored Zvizdića prisustvovali su i premijer FBiH Novalić te predsjednik VTK BiH Egrlić

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić predvodio je delegaciju bosanskohercegovačkih privrednika koja je učestvovala na poslovnom forumu, koji se u organizaciji Generalne konfederacije kompanija Maroka (CGEM) održao danas u Casablanki.
Prije početka poslovnog foruma, Zvizdić je održao sastanak sa predsjednikom CGEM-a Salaheddinem Mezonarom.
Na susretu privrednika su prezentirani investicioni potencijali Bosne i Hercegovine i mogućnosti veće privredne saradnje.
Obraćajući se prisutnima, predsjedavajući VMBiH Denis Zvizdić je rekao da je interes obje strane da se unaprijedi ekonomska saradnja, robna razmjena i da se poveća nivo vanjskotrgovinske razmjene. Rekao je da je investicijsko okruženje u BiH značajno promijenilo i unaprijedilo poboljšanjem investicijske klime i olakšanjem poslovanja.
Na forumu je bilo riječi i o mogućnostima investiranja i saradnje na strateškim projektima.
Zvizdić je upoznao prisutne o ekonomskim potencijalima BiH, posebno u sektorima poljoprivrede, turizma, energetike, drvne, metalne i auto industrije, namjenske industrije, obnovljivih izvora energije, kao i sa infrastrukturnim projektima.
“Naša zemlja ima velike potencijale za investiranje u BiH. Mi smo posebno zainteresirani za dugoročna strateška partnerstva kroz koja bi se, između ostalog, uvozila nova znanja i tehnologije i otvarala nova radna mjesta za zapošljavanje mladih ljudi. Očekujemo da ulažete u našu zemlju i želimo da mi budemo vaša vrata za poslovanje prema jugoistočnoj Evropi, a vi da budete vrata za naše poslovanje sa državama MAGREB-a i velikog dijela Afrike,” rekao je Zvizdić.
On je uputio poziv marokanskim privrednicima da posjete i investiraju u Bosnu i Hercegovinu.
Poslovnom forumu u Maroku prisustvovali su i premijer Federacije BiH Fadil Novalić, predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Ahmed Egrlić, kao i predstavnici bh. privrednika.