U EU u novembru prodato 1,12 miliona novih automobila, podaja pala osam posto

0
1213
Potražnja za automobilima u Evropi pada već osmi mjesec zaredom

U 27 zemalja Evropske unije (bez podataka za Maltu) registrirano je u novembru ove godine ukupno 1,12 miliona novih automobila, što je za osam posto manje nego u istom mjesecu prošle godine, podaci su udruženja evropskih proizvođača ACEA.
Novembarski rezultati pokazuju da je evropska potražnja za novim automobilima smanjena već treći mjeseci zaredom. Naime, početkom septembra uvedeni su novi, stroži testovi emisija štetnih plinova (WLTP). Proizvođači su u očekivanju slabije prodaje uveli popuste, što je u augustu rezultiralo rastom broja registriranih novih automobila za čak 31,2 posto da bi se u idućim mjesecima potražnja smanjila.
U novembru ove godine pad prodaje novih automobila zabilježen je u većini zemalja EU-a, uključujući i pet vodećih tržišta.
U Španiji je prodaja automobila pala za 12,6 posto, u Njemačkoj za 9,9 posto, u Italiji za 6,3 posto, u Francuskoj 4,7 posto a u Velikoj Britaniji registrovan je pad od 3 posto. Veću potražnju u prodaji novih automobila imale su samo Litva, Grčka Latvija i Poljska.
Prema podacima ACEA, u 11 mjeseci 2018. potražnja za novim automobilima u 27 zemalja EU-a gotovo je stagnirala, uz registriranih 14 miliona novih automobila. Među vodećim je tržištima najviše porasla potražnja u Španiji – za osam posto. Francuska je bilježila gotovo upola slabiji rast dok je u Njemačkoj potražnja stagnirala. Velika Britanija imala je pad prodaje novih automobila za 6,9 posto a prodaja je smanjena i u Italiji za 3,5 posto.
Glavni je motor potražnje u prvih 11 mjeseci ove godine ponovo bila srednja Evropa gdje je potražnja za novim automobilima porasla za 9,6 posto, navode iz ACEA.