U Evropi u augustu prodano više elektrificiranih vozila nego dizelaša

0
426
Najprodavaniji model u elektrificiranoj kategoriji bio je Volkswagen ID.3

Prema podacima kuće Jato Dynamics u augustu 2021. godine prvi se puta u istoriji dogodilo da je na tržištu Evrope prodano (za 10.100) više električnih automobila, plug-in hibrida i onih na vodikove ćelije nego onih na dizelski pogon.
Ovo je tek jedan od zanimljivih podataka koje je Jato Dynamics prikupila u 26 zemalja Evrope. Oni pokazuju i kako je ukupna prodaja novih automobila u padu, i to za 33% u odnosu na predpandemijski august 2019. te 18% u odnosu na august 2020. godine. Kao glavne razloge za to ističu nestašice čipova koje su prouzročile usporavanje isporuka novih automobila, pa su kupci ili odgodili kupovinu ili se odlučili za rabljena vozila.
Unatoč padu ukupnog tržišta, zabilježen je porast potražnje za električnim i elektrificiranim modelima. Baterijska električna vozila i plug-in hibridi nastavljaju rast, pa su i u augustu ove godine prodana u rekordnim količinama. Ukupni im je tržišni udio bio 21%, a na promatranim tržištima ukupno je novoregistrirano preko 151 hiljadu takvih vozila. Od januara je registrirano ukupno 1,32 miliona vozila. Velika potražnja potaknuta je raznim državnim poticajima, ali i općenito promjenama preferencija kupaca, prenosi portal autonet.hr.
Najprodavaniji model u elektrificiranoj kategoriji bio je Volkswagen ID.3, sa 7.904 primjeraka. Odmah iza njega slijedi Teslin Model 3 s tek 80 prodanih primjeraka manje.
Kad je riječ o plug-in hibridima, u vodstvu su Ford Kuga i Mercedes GLC, dok su kod automobila na fosilna goriva najpopularniji bili Dacia Sandero, Volkswagen Golf i Toyota Yaris. Vrlo popularnim se pokazao i Teslin Model Y, koji je u svojem prvom mjesecu na tržištu već ušao u top 10 elektrificiranih vozila prema isporukama. Zanimljivo, na 5. se mjestu te ljestvice našao još jedan novi, pomalo neočekivani model – Fordov Mustang Mach-e, koji je prodan u preko 3.600 primjeraka.