Cijene goriva u FBiH od sutra niže 5 – 10 feninga po litru

0
746
Najjeftiniji eurosuper 95 u Evropi plaćaju Bugari, a najskuplji stanovnici Holandije

Cijene goriva u Federaciji BiH od sutra će biti niže za pet do 10 feninga po litru, a do kraja sedmice će cijene biti snižene na svim benzinskim pumpama u FBiH, rekao je federalni ministar trgovine Zlatan Vujanović nakon današnje sjednice Vlade FBiH.
Ministar Vujanović je kazao kako je do sada više od 270 benzinskih pumpi zatražilo nižu cijenu goriva, što je više od 40 posto od ukupnog broja, te da je rok za obradu zahtjeva je tri dana.
“Divljanje cijena barela i jačanje dolara došlo je nakon inauguracije u Rusiji, te najave konfrotacije Rusije i SAD-a. Mi smo se maksimalno nadovezali za promjenjivi dio koji sugeriše visinu marže i tražili smo da maksimalno reduciraju svoje proizvodne troškove. Potrošači žele da se poštuje ekonomska realnost, a to je da smo u zemlji koja ima ovakvu kupovnu moć. Ambicija i želja je da Vlada FBiH apsolutno artikulira sve ono što javnost želi”, rekao je Vujanović.
Vujanović je kazao kako je Ministarstvo trgovine FBiH sazvalo sastanak s distributerima naftnih derivata te je analizirano sve što je dovelo do povećanja cijena, prenosi agencija Patria.
Analizirani su ekonomski elementi koji su ponukali prometnike naftnim derivatima da donesu odluku o povećanju cijena, opravdanost povećanja cijena i iznalaženje ekonomskog modela da sve sve odvija u skladu sa slobodnim formiranjem cijena i na način da se izrade zakonski moduli o kontroli cijena koji će biti imeplementirani u slučaju da se ne zadovolje ekonomski interesi potrošača.
Vujanović je istakao kako su promptno reagovali i da su već u ponedjeljak zaprimili 100 zahtjeva, a do danas 270 zahtjeva benzinskih pumpi za smanjenje cijena goriva, do ukupno 680 koliko ih ima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here