U FBiH zaštitne maske više nisu obavezne na otvorenom, izuzev na pijacama i stajalištima gradskog prevoza

0
300
Na nivou Federacije BiH sedmodnevna incidenca iznosi 500,1 slučeva na 100.000 stanovnika

Vlada Federacije BiH je na današnjoj hitnoj, telefonski održanoj sjednici, usvojila informaciju o epidemiološkoj situaciji Covid-19 u Federaciji BiH na dan 26.4.2021. godine, s prijedlogom naredbi i preporuka Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, koje su donesene s rokom važenja od sedam dana, računajući od 29. aprila ove godine.
Jedna od naredbi propisuje obavezno nošenje maske i na otvorenom prostoru ukoliko ne može biti ostvaren razmak od dva metra. Obavezno je nošenje maski na autobuskim, tramvajskim, trolejbuskim, minibuskim stajalištima, peronima i pijacama /otvorenim tržnicama i na drugim mjestima gdje se primijeti veći prolaz stanovništva.
Vladama kantona, odnosno kantonalnim štabovima ministarstava zdravstva naređeno je uvođenje restriktivnijih mjera zavisno od procjene epidemiološke situacije u kantonu, odnosno općini, uz redovno obavještavanje Kriznog štaba FMZ.
U informaciji je naglašeno da je, iako se sveobuhvatna epidemiološka situacija u Federaciji BiH popravlja, stanje i dalje jako ozbiljno, te da su zabilježene incidence i dalje visoke.
Na nivou Federacije BiH, sedmodnevna incidenca iznosi 145 slučajeva na 100.000 stanovnika, dok je naročito zabrinjavajuća situacija je u Hercegovačko-neretvanskom, Zapadnohercegovačkom i Posavskom kantonu.