U FBiH zbog koronavirusa bez posla ostalo 3.543 radnika

0
728
Koronavirus uzima danak: U narednom periodu očekivati je veći broj otpuštenih radnika

Federalni premijer Fadil Novalić danas je na pres-konferenciji rekao da je zbog pandemije koronavirusa u Federaciji BiH tokom marta otpušteno 3.543 radnika (podaci s jučerašnjim danom).
“Ja bih prije rekao da je smanjen broj uposlenih”, dodao je Novalić.
Na upit da li će vlada u narednom periodu zabranjivati otpuštanje, Novalić je rekao da ‘imamo tržišnu otvorenu ekonomiju i da neće zabranjivati otpuštanje jer je to nemoguće’.
Dodao je da će ipa učiniti sve kako bi sačuvali radna mjesta i da će svi oni koji budu otpušteni biti zbirnuti i da će imati primanja u skladu sa zakonom za vrijeme nezaposlenosti.
Novalić je ipak upozorio da na problem radnih mjesta, navodeći da trenutni broj otpuštenih još nije toliko velik, ali da će biti znatno veći u narednom periodu.
“Sadašnji broj radnika koji su ostali bez posla još nije velik i možemo ga servisirati redovnim sredstvima na biroima rada, ali ako bude znatno veći, a svakako će biti, pripremili smo sredstva iz posebnog fonda kako bi podržali likvidnost biroa za zapošljavanje, penzionog sistema i svega onoga što treba da bismo održali socijalnu situaciju”, rekao je Novalić.