U Globalnom indeksu nelegalne trgovine BiH na 74. mjestu

0
791
U okviru istraživanja koje je obuhvatilo 84 države, Bosna i Hercegovina je zauzela 74. poziciju

The Economist Intelligence Unit (EIU), svjetski lider u globalnim biznis istraživanjima koji posluje unutar The Economist grupacije, objavio je danas u Briselu Globalni izveštaj o indeksu nelegalne trgovine. U okviru istraživanja koje je obuhvatilo 84 države, Bosna i Hercegovina je zauzela 74. poziciju.
Indeks, koji je sponzorisala Transnacionalna Aliansa za borbu protiv ilegalne trgovine (TRACIT), je obuhvatio četiri grupe indikatora: angažovanje vlade, carinsko okruženje, trgovinu i transparentnost, ponudu i potražnju.
Sa Finskom na vrhu liste, Evropa je najbolje rangiran region od četiri koja su ocjenjivana u okviru indeksa – Evropa, Azija, Amerika i Bliski Istok i Afrika.
Iako dio Evrope, Bosna i Hercegovina zauzimapretposljednje mjesto od 34 procjenjivane evropske zemlje, dok susjedne države imaju nešto bolje rezultate: Srbija se nalazi na 57., dok je Crna Gora na 63. poziciji.
Rezultati regionalnog izvještaja koji obuhvata ove tri države biće detaljno predstavljeni na konferenciji u Beogradu ‘Nelegalna trgovina i siva ekonomija – međunarodna i lokalna perspektiva’, koju organizuje Američka privredna komora u Srbiji, u srijedu, 20. juna 2018.
”Ovaj dokument će pružiti zakonodavcima ključne dokaze i preporuke za dopunu lokalnih propisa, kao i mogućnost za zaustavljanje rasta nelegalne trgovine koja preplavljuje region i guši dalji ekonomski razvoj”, izjavila je Sindi Bradon, šef komunikacija i javne politike TRACIT-a.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here