U Goraždu se gradi 25 stanova za korisnike kolektivnog centra

0
289
U novom objektu biće smješteno 25 porodica koje će napustiti kolektivne centre u Goraždu

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić boravio je danas u Goraždu gdje je, s premijerkom Bosansko-podrinjskog kantona Aidom Obućom i gradonačelnikom Goražda Muhamedom Ramovićem, prisustvovao polaganju kamena temeljca za izgradnju stambenog objekata namijenjenog korisnicima kolektivnog centra u ovom gradu.
Riječ je o objektu u okviru projekta CEB II, u kojem će biti zbrinuto 25 porodica koje će napustiti kolektivne centre stanovanja u Goraždu.
“Na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, planirana je realizacija devet potprojekata u općinama Pale FBiH, Foča FBiH i Gradu Goraždu. Planirana je sanacija i izgradnja ukupno 218 stambenih jedinica ukupne vrijednosti 17.422.833 KM (kreditno zaduženje u iznosu od 10.576.027 KM i kontribucija lokalnih zajednica u iznosu od 6.846.805 KM). Danas smo započeli izgradnju 25 stambenih jedinica, to znači da ćemo 25 porodica trajno stambeno zbrinuti i iseliti ih iz kolektivnih centara, to je misija projekta CEB II”, kazao je federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić.
On je dodao da je u okviru projekta CEB II – Zatvaranja kolektivnih i alternativnih centara putem javnih stambenih rješenja, na području Federacije BiH u toku izgradnja 181 stambene jedinice, a do sa sada je na području FBiH izgrađena 271 stambena jedinica.
Inače, Projektom CEB II osigurana su kreditna sredstva Razvojne banke Vijeća Evrope za zatvaranje 121 kolektivnog centra u kojima danas živi više od 7.200 građana BiH. Za tu namjenu bit će osigurano 2.600 stambenih jedinica u 82 zgrade i objekta u 45 općina i gradova u BiH. Realizacijom Projekta CEB II bit će zatvoreno oko 76 posto kolektivnih centara na području FBiH, saopćeno je iz Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.