U januaru počinje peta Anketa o potrošnji domaćinstava u BiH

0
428
Ankete o potrošnji u domaćinstvima provode se, svakih četiri ili pet godina

Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine, u saradnji s entitetskim zavodima za statistiku, s prvim danima nove godine provodi, petu po redu Anketu o potrošnji domaćinstava u BiH.
Anketa će se provoditi tokom 2020. godine počevši od 1. januara na reprezentativnom uzorku od oko 10.000 slučajno odabranih domaćinstva od kojih je 5.500 u Federaciji BiH, 3.250 u Republici Srpskoj i 1.200 u Brčko distriktu.
Glavni cilj i svrha Ankete o potrošnji domaćinstava je da se dobiju podaci o veličini i strukturi potrošnje domaćinstava u BiH, osnovnim demografskim i socio-ekonomskim karakteristikama njihovih članova, uslovima stanovanja, izvorima i veličini prihoda, investicijama, socijalnoj uključenosti, zdravlju i slično.
Oko 70 anketara akreditovanih od strane statističkih institucija (Agencije za statistiku BiH, Federalnog zavoda za statistiku FBiH i Republičkog zavoda za statistiku RS) prikupljaće podatke o izdacima za hranu i piće, stanovanje, namještaj, odjeću i obuću, zdravstvo, prijevoz, komunikacije, rekreaciju, kulturu i obrazovanje, o drugim proizvodima i uslugama, kao i informacije o članovima domaćinstva (veza sa nosiocem domaćinstva, starosna dob, bračni status, obrazovanje, status aktivnosti, područje djelatnosti), kao i podaci o karakteristikama stanovanja.
Ankete o potrošnji u domaćinstvima provode se, svakih četiri ili pet godina, u skladu sa međunarodnim standardima i metodološkim preporukama EUROSTAT-a što omogućava međunarodnu uporedivost podataka. Anketa o potrošnji domaćinstava provedena je prvi put u Bosni i Hercegovini 2004., a zadnja 2015. godine.
Zbog značaja ovog projekta statističke institucije mole nosioce domaćinstava za aktivnu saradnju u realizaciji ovog važnog istraživanja i garantuju da će, u skladu sa zakonima o statistici i zaštiti ličnih podataka, odgovori na postavljena pitanja biti strogo povjerljivi i da će ispitanici ostati potpuno anonimni, te da će se prikupljeni podaci koristiti isključivo za statističke svrhe, saopćeno je iz Agencije za statistiku BiH.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here