U Kaknju 20 raseljenih i izbjegličkih porodica dobilo ključeve stanova

0
273
Svečanosti dodjele ključeva prisustvovali su brojni domaći i međunarodni zvaničnici

Dvadeset raseljenih i izbjegličkih porodica danas je u Kaknju dobilo ključeve stanova u zgradi socijalnog stanovanja, u okviru projekta vrijednog 1,42 miliona KM.
Radi se o zgradi sa 20 stambenih jedinica namijenjenih za smještaj socijalno ugroženih porodica, izbjeglica i raseljenih osoba, po principu socijalnog neprofitnog stanovanja. Zgrada je napravljena u okviru Regionalnog stambenog programa – RSP, koji se u Bosni i Hercegovini provodi putem Državnog projekta stambenog zbrinjavanja.
Na prostoru FBiH, Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica je nadležno za implementaciju RSP putem Jedinice za implementaciju PIU FBiH, a objekt je izgrađen u okviru podprojekta BiH3.
Svečanoj dodijeli ključeva su prisustvovali ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Miloš Lučić, šef Delegacije Evropske unije u BiH Johhann Sattler, federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić, predsjedavajući Predstavničkog doma Paramenta FBiH Mirsad Zaimović, načelnik Kaknja Aldin Šljivo, predstavnici OSCE-a i drugi.
Oni su u svojim obraćanjima naglasili koliko je značajno da izbjeglice konačno dobiju krov nad glavom i budu trajno zbinuti, jer se radi o socijalno ugroženoj kategoriji stanovništva. Iako je prošlo 25 godina od rata, nažalost još postoji veliki broj izbjeglica i raseljenih koji nisu riješili stambena pitanja.
Na području Federacije BiH, u toku je izvođenje radova na izgradnji stambenih objekata i to po devet u općinama Domaljevac Šamac, Sapna i Vareš, a očekuje se početak radova na izgradnji po devet stanova u općinama Gornji Vakuf i Donji Vakuf, te 20 stanova u gradu Goražde.
Zahvaljujući Regionalnom stambenom programu do 2022. godine bit će osigurano ukupno 3.200 stambenih jedinica za ugrožene izbjeglice, raseljene osobe i povratnike, a dosad je završeno oko 1.700 stambenih jedinica.