U Kini pronađeni ‘džinovski’ ljudski kosturi stari 5.000 godina

0
3964

Kineski arheolozi pronašli su na istoku zemlje ljudske kosture stare 5.000 godina, koji su u vremenu u kojem su živjeli bili neobično visoki i jaki.
Mjerenja kostiju u grobovima u provinciji Šandong, pokazalo je da je visina najmanje jednog od njih bila 1,9 metara, a ostalih 1,8 metara, prenosi kineska agencija Ksinhua.
“To tvrdimo na osnovu strukture kostiju. Da su danas živi vjerovatno bi bili visoki 1,9 metara”, izjavio je šef škole istorije i kulture na Šandong univerzitetu Fang Hui.
Arheolozi već godinu dana istražuju ostatke 104 kuće, 205 grobnica i 20 žrtvenih oltara na lokalitetu u blizini grada Jinan, prijestonice provincije Šandong, a ostaci potiču iz kasnog neolita.
Na osnovu nalaza, viši ljudi su bili pronađeni u većim grobnicama, najvjerovatnije jer su imali viši društveni status i mogli da obezbijede bolju hranu.
Za lokalitet na kome su pronađeni ti ‘džinovski skeleti’ vjeruje se da je bio politički, ekonomski i kulturni centar sjevernog dijela provincije Šandong. Prosječna visina današnjih stanovnika tog kraja je oko 1,75 metara.