U Londonu postavljene klupe koje upijaju zagađeni zrak

0
1669
CityTree klupe postavljene su ispred dućana i popularnih kafića u Glasshouse ulici u blizini Piccadillyja

U Londonu su postavljene CityTree klupe koje služe i kao filteri koji upijaju zagađenja iz zraka.
CityTree klupa radi uz pomoć mahovine i drugih biljaka koje prirodno uklanjaju ugljendioksid, prašinu i plinove iz zraka, a postavljene su ispred dućana s organskom hranom i popularnih kafića u ulici Glasshouse koja se nalazi u blizini Piccadillyja (prometna londonska raskrsnica i popularno okupljalište).
Budući da je spojena na internet, prikazuje podatke o kvaliteti zraka, temperaturi, kvaliteti vode i vlažnosti tla. U njoj se nalaze solarne ploče koje je opskrbljuju energijom i napravljena je od čvrstog materijala kako bi bila otporna na udarce vandala.
Proizvedena je u njemačkoj firmi Green City Solutions. Iako nije velika, proizvođači tvrde da djeluje kao 275 pravih stabala. Može filtrirati do 265 tona ugljendioksida i drugih čestica godišnje.
Ove klupe nisu postavljene samo u Londonu nego i u gradovima kao što su Hong Kong, Amsterdam, Pariz i Oslo.

CityTree klupe spojene su na internet i prikazuju podatke o kvaliteti zraka, temperaturi, vlažnosti tla…

Cilj proizvođača je uvesti tehnologiju iz CityTreea u zgrade kako bi se mogla regulirati kvaliteta i temperatura zraka u velikim gradovima. Veliki gradovi se nadaju da će uz pomoć nove tehnologije uspjeti ublažiti utjecaj zagađenja zraka na zdravlje stanovnika, prenosi Fena.
Inače u Londonu je izmjerena najlošija kvaliteta zraka i u posljednje vrijeme stepen zagađenosti je prešao granice koje je postavila EU.