U prvih šest mjeseci objavljena 453 poziva za sufinansiranje bh. privrede

0
1579
Agencija Briefing analizirala objavljene pozive za finansiranje privrede u prvom polugodištu

U prvih šest mjeseci tekuće godine objavljena su 453 poziva/konkursa za sufinansiranje poduzetnika i privrede u Bosni i Hercegovini, što je za 7,7 posto manje nego u istom periodu prošle godine, podaci su agencije Briefing za praćenje i analizu tendera.
Od ukupnog broja poziva za finansiranje privrede njih 125 se odnosi na podršku zbog epidemiološke situacije uzrokovane pandemijom koronavirusa. Ovi pozivi se uglavnom odnose na ublažavanje posljedica nastalih usljed uticaja Covid-19 virusa i subvencioniranje dijela neto plata.
U navedenom periodu raspisana su 102 granta za različite oblasti podrške biznisu. Razvoj ženskog poduzetništva se pominje u 29 poziva, zanati i obrti u 40. Obajvljeno je 12 poziva za razvojne kredite i sufinansiranje kamata. Za pokretanje posla i startup preduzeća izašlo je 25 poziva.

U FBiH je objavljeno 68% poziva za poduzetnike, u RS 31% i Brčko distriktu 1%

U Federaciji BiH je objavljeno 68 posto, Republici Srpskoj 31 posto i Brčko distriktu jedan posto poziva za poduzetnike.
Pozive za finansiranje privrede u 2020. godini objavljivala su nadležna ministarstva, općine, gradovi, razvojne agencije, ambasade te domaće i strane nevladine organizacije.
Analiza agencije Briefing obuhvata objave javnih poziva za finansiranje/sufinansiranje poduzetnika, dodjele sredstava za razvoj biznisa, kreditna sredstva, grantove u svim službenim i dnevnim novinama te preko 2.500 web stranica naručitelja.

(Napomena: korišteni su dostupni podaci iz Briefingove baze javnih nabavki i poziva)