U Sarajevu održan Banking&Finance Forum: Inicijative za digitalnu budućnost

0
580
Banking&Finance Forum okupio brojne predstavnika finansijskog sektora i privrede u BiH

U Kongresnoj dvorani sarajevskog hotela Holiday danas je uspješno održan Banking&Finance Forum ‘Inicijative za digitalnu budućnost’ koji su organizirali Udruženje banaka Bosne i Hercegovini (UBBiH) i Američka trgovačka komora u BiH (AmCham BiH). Blizu 100 učesnika koji su fizički prisustvovali ovom poslovnom skupu kao i više stotina drugih koji su njegovo održavanje uživo pratili posredstvom online komunikacijskih platformi bili su u prilici da od vrlo relevatntnih sagovornika čuju razmišljanja kako o aktuelnom trenutku bh. finansijskog sektora tako i predviđanjima budućnosti koja narednih godina stoji ispred ovog najvitalnijeg dijela privrede BiH.
U uvodnom izlaganju, guverner Centralne banke BiH dr Senad Softić iznio je ohrabrujući podatak da se, prema aktuelnoj projekciji iz novembra ove godine, u Bosni i Hercegovini očekuje rast ekonomskih aktivnosti od 5,8 posto. To je znatno više od prethodnih projekcija a projekcije su revidirane i za narednu godinu i iznose 3,9 posto.
Rad foruma odvijao se kroz dvije panel diskusije: Finansijske institucije: budućnost bankarstva i novi poslovni modeli te Uticaj Fin-Tech kompanija na digitalnu transformaciju. Prisutni su mogli čuti interesantna izlaganja eminentnih bh. bankara, predstavnika Centralne banke BiH, Agencije za bankarstvo Federacije BiH, Udruženja banaka, Američke trgovačke komore u BiH, USAID FINRA-e kao i kompanija koje savremenim digitalnim rješenjima servisiraju rad finansijskog sektora u BiH.
Po riječima Amine Mahmutović, predsjednice Upravnog odbora UBBiH i predsjednice Uprave UniCredit Bank d.d. Mostar, definitivno je dobro da se dešavaju ovakve razmjene mišljenja i ideja.
“Banke i jesu svojevrsni drajveri ove diigitalizacije. Svjesni smo mi problema koje imamo ali ne možemo ih samo konstatovati, mi na njima moramo raditi i zato je ideja ovog panela da kažemo da imamo probleme, šta je budućnost ispred nas i kakko mi možemo ići ka toj budućnosti a budućnost je definitivno digitalizacija“, kazala je Mahmutović.
Direktor Agencije za bankarstvo FBiH Jasmin Mahmuzić istakao je da su ovo vrlo aktuelne teme i da se kao društvo i kao industrija moramo prilagođavati, počev od regulatora, preko banaka individualno, pa na kraju i do samih korisnika finansijskih usluga.
Sanela Pašić, potpredsjednica Upravnog odbora UBBiH i predsjednica Uprave Addiko Bank d.d. Sarajevo koja je bila moderator prvog panela, kazala je da im je bilo interesantno čuti mišljenje regulatora jer se pokazuje da oni intenzivno i konkretno rade na promjenama.

Panel diskusija o uticaju Fin-Tech kompanija na digitalnu transformaciju

“Od panelista sa puno znanja čuli smo dosta dobrih prijedloga ali ta znanja i ti prijedlozi ne znače ništa ako se ne implementuiraju. Da imamo lidere na liderskoj poziciji bilo bi mnogo bolje ali ovako imamo samo liderske pozicije bez lidera na njima. Zbog toga je teško prognozirrati šta i kojom brzinom možemo napraviti, osim što ne valja biti pesimista jer svaka kap, svaki kamenčić koji pomjerimo će u jednom kontinuitetu donijeti rezultat. Tako će biti i ovdje, i u ovoj famoznoj digitalizaciji nadamo se da ćemo u narednoj godini dobiti nove alate, od centralnog registra kredita do uvjeta za video identifikaciju i da će se moći dalje raditi jedan dio digitalizacije dok drugi dio banke već rade i bez tih potvrda jer se puno toga danas u bankarstvu radi digitalno“, kazao je Berislav Kutle, direktor Udruženja banaka BiH.