U Sarajevu otvoren sajam sporta, lova i ribolova ‘Isplori 2018’

0
1281
Svečanost otvaranja investicijskog sajma sporta, sportske opreme, lova i ribolova Isplori 2018

U sarajevskoj Zetri (dvorana Juan Antonio Samaranch) danas je zvanično otvoren prvi Međunarodni investicijski sajam sporta, sportske opreme, lova i ribolova Isplori 2018, koji se održava od 8. do 13. maja.
Svečanu vrpcu su presijekli ministar privrede Kantona Sarajevo Muharem Šabić, ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS Elvir Kazazović, direktor ZOI’84 Midhat Hubijar i projekt menadžer sajma Isplori 2018 Enes Salihović.
Agencija za promociju sporta Isplori u saradnji sa sjedištem Agencije u SR Njemačkoj organizuje po prvi put sajam ove vrste u BiH i regionu sa ciljem promocije i širenja tržišta sportske industrije. Ovom prilikom prisutnima se obratio Enes Salihović, projekt menadžer sajma Isplori za BiH, koji je istakao važnost ovogodišnjeg investicijskog sajma sporta, lova, sportske opreme i ribolova.
“Ove godine ćemo predstaviti oko 50 izlagača, upoznati se sa nekim od eminentnih stručnjaka iz svijeta kulture, sporta i umjetnosti, saslušati brojna izlaganja stručnog kadra profesora i stručnjaka sa Fakulteta zdravtsvenih studija UNSA, Fakulteta studija tjelesnog odgoja UNSA i Ekonomskog fakulteta UNSA , te Univerziteta u Sarajevu sa učešćem ostalih fakulteta. Posebno moram istaknuti Business Development Day koji će se održati 10. maja u okviru kojeg će se investitori sastati sa potencijalnim poslovnim partnerima i idejama“, rekao je Salihović.
U procesu otvaranja ovogodišnjeg sajma Isplori 2018, organizatori nisu zanemarili bitan segment – obrazovanje, edukaciju, informiranost i učenje.
Prorektorica za međunarodnu saradnju UNSA prof.dr. Aleksandra Nikolić istakla je zadovoljstvo činjenicom kako je ova ideja proizašla iz jednog olimpijskog grada koji ima ogromnu sportsku tradiciju i koja zasigurno zaslužuje da ponovo bude mjesto ozbiljnih sportskih aktivnosti, događaja i susreta kada su sport i sportska industrija u pitanju.
“Na ovaj način cijela akademska zajednica će se predstaviti u kapacitetu koji objedinjuje osnovne segmente u nastavno-naučnom, sportskom, kulturnom i tehničko-tehnološkom procesu, te tako pokazati svoju naučnu zrelost koja je neophodna za brži, sigurniji i uspješniji razvoj naše zemlje“, izjavila je Nikolić.
Prepoznavši značaj ovog događaja, koji sve više utiče i na razvoj privrede u BiH, ministar Muharem Šabić istakao je da su ovakvi događaji od velikog značaja ne samo za razvoj sportske industrije, već i razvoj kompletne bh. privrede.
“Nažalost, nakon rata veoma malo ili skoro nikako pažnje je posvećeno ovakvim dešavanjima u našoj zemlji, a naročito u domenu razvoja sporta. Mišljena sam da bi svi nivoi vlasti trebali podržati ovakva i slična zbivanja, te da se sportska industrija i zakonski mora dodatno regulirati. U sklopu Kantona Sarajevo, Ministarstvo privrede će nastojati i u budućnosti davati punu pažnju i podršku ovakvim i sličnim događajima“, istakao je ministar Šabić.

U okviru sajma Isplori izvedena je pokazna vježba Jedinice za specijalističku podršku MUP-a KS

Prisutni su na današnjoj ceremoniji otvaranja sajma Isplori 2018, imali priliku i uživati u pokaznoj vježbi Jedinice za specijalističku podršku MUP-a KS.
Tokom sajma za sve posjetitelje i učesnike pripremljen je niz sportsko-zabavnih sadržaja poput finala turnira Neymar’s five, ženskog fudbala, streljaštva, mačevanja, ulične košarke, izložbe oldtajmera…