U Sarajevu predstavljeni novi turistički proizvodi i ponude planinskih seoskih gazdinstava

0
618
Ministar Delić: Nastavit ćemo ulagati u razvoj seoskih gazdinstava i ruralnog turizma

U Sarajevu je danas održana prezentacija novih turističkih proizvoda i ponude na planinskim destinacijama na području Kantona Sarajevo i sjeveru Crne Gore.
Prezentacija je rezultat rada na projektu ‘Ruralni turizam na planinskim destinacijama’, u okviru Programa prekogranične saradnje Bosne i Hercegovine, odnosno Kantona Sarajevo i Crne Gore, a koji se implementira pod pokroviteljstvom Evropske unije.
Kako je istaknuto na današnjoj press konferenciji, ukupna vrijednost ovog projekta je 8,1 milion KM, a implementira se u periodu od 2020. do 2027. godine. Projekt je namijenjen turističkim agencijama i organizacijama s ciljem uključivanja seoskih domaćinstava u lance vrijednosti ukupne turističke ponude prekograničnog područja Bosne i Hercegovine i Crne Gore.
Predstavnici EU su istakli da je glavni cilj projekta ‘Ruralni turizam na planinskim destinacijama’ poboljšanje kvalitete i diverzifikacija turističke ponude zasnovane na prirodnom i kulturnom naslijeđu, te izgradnja snažnije ponude ruralnog turizma na područjima oko zaštićenih zona i prirodnih atrakcija, te u konačnici kreiranje novih turističkih proizvoda u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.
Osim toga, fokus projekta je i na razmjeni iskustava i unapređenju zakonskog okvira, te pomoći seoskim domaćinstvima za koja su provedene aktivnosti na jačanju njihovih uslužnih kapaciteta, kako bi bili u mogućnosti ponuditi svoje tipične proizvode, a time unaprijediti i ponudu ruralnog turizma.
O dosadašnjoj realizaciji projekta ministar privrede KS Adnan Delić je kazao da je zadovoljan postignutim efektima, te da paralelno Ministarstvo privrede radi na unapređenju zakonskog okvira koji će direktno utjecati na razvoj ruralnog turizma i poljoprivrednih gazdinstava koja imaju veliki potencijal u oblasti etno–ruralnog turizma, kako zbog prirodnih bogatstava naših planina, tako i zbog svega onoga što mogu ponuditi u oblasti gastronomije i drugih usluga.

Uključivanje seoskih domaćinstava u lance vrijednosti turističke ponude BiH i Crne Gore

Korisnica ovog programa Amra Bešlagić istakla je da su prvi put korisnici jednog ovakvog programa, te da je učešće u programu od velikog značaja za njihovo gazdinstvo u Umoljanima na Bjelašnici. Navela je i da su kao korisnici programa dobili opremu za proizvodnju poljoprivrednih proizvoda i biljnih pripravaka i čajeva, te opremu za kuharske radionice čija implementacija u okviru ovog programa počinje tokom 2023. godine.