U Sarajevu sastanak Upravnog odobora BAMIN mreže

0
1020
U prostorijama hotela Emiran u Sarajevu biće održan sastanak Upravnog odbora BAMIN mreže

U Sarajevu će 20. i 21. marta 2018. godine biti održan sastanak Upravnog odbora BAMIN mreže (Balkan Asset Management Inter – Agency Network) u sarajevskom hotelu ‘Emiran’ d.o.o., koji je privremeno oduzet Rješenjem Kantonalnog suda u Sarajevu, a kojim prema odredbama Zakona o oduzimanju nezakonito stečene imovine krivičnim djelom Federacije BiH upravlja Federalna agencija za upravljanje oduzetom imovinom.
Sastanku će prisustvovati predstavnici Agencije za upravljanje oduzetom imovinom Republike Makedonije, Kosovske agencije za upravljanje zaplijenjenom i konfiskovanom imovinom, Sekretarijata BAMIN mreže, Agencije za upravljanje oduzetom imovinom RS-a i direktor Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom Kenan Kapo.
BAMIN mreža sastoji se od vladinih agencija iz osam zemalja zapadnog Balkana koje su odgovorne za upravljanje i raspolaganje imovinom koja je oduzeta u krivičnim postupcima u borbi protiv svih oblika kriminala, a članice su Albanija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Kosovo, Makedonija, Crna Gora, Srbija i Slovenija.
Cilj ovog sastanka je priprema dnevnog reda za godišnji sastanak svih čalnica BAMIN mreže koji će se održati u junu u Makedoniji kao i identifikaciji oblasti koje će se trebati uzeti u obzir. Bit će razmijenjena mišljenja i iskustava, a bit će riječi i o poboljšanju i unapređenju međunarodne i međuinstitucionalne saradnje svih tijela u regionu koja upravljanju imovinom koja se oduzima od organiziranog kriminala i drugih oblika kriminala.
Veliki pomaci su ostvareni u razmjeni informacija u različitim oblicima oduzimanja, preuzimanja i upravljanja različitim oblicima imovine, bilo da se radi o nekretninama, poslovnim udjelima, privrednim subjektima, gotovom novcu, pokretninama, kao i drugim oblicima imovine.
Ono što je bitno napomenuti je da će Federalna agencija za upravljanje oduzetom imovinom u 2019. godini predsjedavati BAMIN mrežom i biti domaćin održavanja konferencije koja će uključivati trenutne članice BAMIN mreže kao i pridružene buduće zemlje članice, saopćeno je iz ove agencije.