U Tesliću održan NLB Poslovni forum: Regionalni odgovori na globalne izazove

0
2684
Obraćanje čelnih ljudi NLB Banke Sarajevo i Banja Luka, Lidija Žigić i Radovana Bajića na Poslovnom forumu

U okviru podrške malim, srednjim i velikim preduzećima, danas je u hotelu Kardial u Tesliću organizovan NLB Poslovni forum na temu ‘Regionalni odgovori na globalne izazove’.
Forumu je prisustvovao veliki broj privrednika iz BiH. Organizovana je i panel diskusija u kojoj su učestvovali Blaž Brodnjak, predsjednik Uprave NLB d.d. Ljubljana, Izudin Ahmetlić, generalni direktor i vlasnik Hifa-Oil d.o.o. Tešanj, Angelina Ivanović, izvršni direktor Integral Inženjering d.o.o. Laktaši, Miljenko Crnjac, vlasnik MCI d.o.o. Široki Brijeg i Anđelko Šobot, generalni direktor Meridian a.d. Banja Luka.
Direktorica NLB Banke d.d., Sarajevo, Lidija Žigić u uvodnom obraćanju istakla je značaj odgovarajuće edukacije ili pripreme za savremeno poslovanje bez koje se pojedinac može naći pred teško ostvarivim, odnosno obeshrabrujućim zadatkom kada se s njim susretne.
“Sve je lakše kada smo zajedno i kada smo okupljeni oko istog cilja, a to je osnaživanje i podrška modernom i savremenom budućem razvoju privrede Bosne i Hercegovine“, istakla je Lidija Žigić.
“Potvrda uspješnosti poslovanja naših banaka, osim ovakvih incijativa koje banka poduzima za osnaživanje svojih klijenata, jesu i vrlo uspješni finansijski pokazatelji u prvom polugodištu poslovanja. Naš fokus je bio i ostao na odgovornom finansiranju stanovništva i korporativnih komitenata, a posebno malih i srednjih preduzeća na kojima počiva ekonomija naše zemlje. NLB Banka Banja Luka, u saradnji sa sestrinskom NLB Bankom iz Sarajeva, i drugim članicama NLB Grupe kreditira i značajne infrastrukturne i druge projekte u zemlji. Sa unapređenjem opšteg privrednog i političkog ambijenta, naša NLB Grupa ima potencijal za značajno povećanje kreditne aktivnosti u zemlji“, istakao je Radovan Bajić, predsjednik Uprave NLB Banke a.d., Banja Luka.
U centralnom dijelu Foruma, svoje prezentacije su održali dr.sc.Miodrag Zec o temi ‘Koncept razvoja – mitovi i zablude’, dr.sc.Kemal Kozarić o temi ‘Makroekonomski okvir i unapređenje poslovnog ambijenta u zemlji’ i Nihad Velagić CEO firme Core d.o.o. Sarajevo koji je govorio o ‘Digitalizaciji u poslovanju – Pratite li trendove?’.
Iz NLB Banke su zaključili da su kroz ovaj Poslovni forum zajednički lakše došli do određenih odgovora koji će pomoći malim, srednjim i velikim preduzećima u Bosni i Hercegovini, te da odgovore izazovima i prilagode se promjenama koje su pred nama.