U toku provođenje pojačanih inspekcijskih nadzora u FBiH

0
209
Na području SBK izvršene 73 inspekcijske kontrole

Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove je saopćeno da u okviru aktivnosti na suzbijanju nezakonitih djelatnosti u pojedinim oblastima inspekcijskog nadzora koje su prepoznate pod pojmom ‘sive ekonomije’, ova uprava od 3. oktobra provodi drugi ciklus pojačanih inspekcijskih nadzora u Federaciji BiH za 2022. godinu.
U skladu s tim programom na području svih kantona u FBiH inspektori Federalne uprave za inspekcijske poslove su u periodu od 3. do 14.10.2022. godine izvršili 641 pojačan nadzor i 17 kontrolnih nadzora. U okviru njih su evidentirani prekršaji te je izdato 276 prekršajnih naloga u iznosu od 472.080 KM. Evidentiran je iznos od 26.023,18 KM na ime naknada za vode, šume, ceste i zrak, te izrečeno 15 rješenja o privremenoj zabrani rada licima i subjektima koji su poslovali bez odgovarajuće dokumentacije. Subjektima nadzora kod kojih su uočena manja odstupanja izdata su 52 rješenja o otklanjanju nedostataka, te zbog propusta neće biti prekršajno sankcionirani ukoliko ih blagovremeno otklone. U saradnji s kantonalnim inspekcijama rada, kontrolisan je i 41 radnik, a zatečena su dva neprijavljena radnika.
Predmet kontrola su, između ostalog, prometovanje drvnih sortimenata, promet građevinskog materijala, izdavanje fiskalnih računa, kontrola cijena po osnovu odluka Vlade FBiH, korištenje autorskih prava, upravljanje elektronskim otpadom, upotreba kesa tregerica, te nadzor nad robnim rezervama FBiH.
U kontrolama temeljem Zakona o fiskalnim sistemima FBiH, utvrđeno je da svaki od 287 kontrolisanih subjekata posjeduje fiskalnu kasu, dok 64 subjekta u trenutku nadzora nisu izdavali fiskalne račune, zbog čega će biti prekršajno sankcionirani. Kazne za neizdavanje fiskalnog računa propisane ovim zakonom iznose od 2.500 KM do 20.000 KM za pravno lice – obveznika, za odgovorno lice u pravnom licu od 1.000 KM do 3.000 KM, dok za poduzetnike one iznose od 3.000 KM do 10.000 KM.
Iz Federalne uprave ističu da će pojačani nadzori trajati do 24.12.2022. godine, a tržišni inspektorat će nastaviti nadzor i za vrijeme novogodišnjih praznika.