Ubrzati izgradnju autoceste na Koridoru 5c

0
521
Predstavnici FBiH, EBRD i EIB-a razgovarali o mogućnosti brže izgradnje autoceste na Koridoru 5c

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić, zamjenica premijera i federalna ministrica financija Jelka Milićević, federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo, federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić i v.d. direktor Autocesta Elmedin Voloder danas su razgovarali s predstavnicima Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Evropske investicijske banke (EIB) o mogućnostima ubrzanja svih aktivnosti s ciljem brže izgradnje autoceste na Koridoru 5c.
Riječ je o aktivnostima u cijelom lancu realizacije ovog projekta: od inicijativa za rješavanje finansiranja, preko izdavanja okolinskih dozvola, do evaulacije ponuda izvođača radova i njihovog konačnog izbora u procesu javnih nabavki.
Uzimajući u obzir da postoji puno faktora koji mogu utjecati i usporiti realizaciju pojedinih dionica, od zahtjeva lokalniih zajednica, dužine trajanja administrativnih procedura i trajanja postupaka javnih nabavki, ocijenjeno je da postoji spremnost svih aktera kako bi procedure bile pojednostavljene i međuresorna suradnja intenzivirana.
S tim ciljem, danas je dogovoreno osnivanje međuresorne radne grupe koja će rješavati tehnička pitanja, a činit će je predstavnici federalnih ministarstava i javnih preduzeća u Federaciji BiH uključenih u projekt izgradnje autoceste, te vanjskih suradnika – stručnjaka za pojedine oblasti. Zadatak ove grupe je da, kroz koordinirano djelovanje i blagovremenu razmjenu informacija, radi bržeg prevazilaženja postojećih problema u realizaciji ali, što je i bitnije, ukazuje na predstojeće aktivnosti s ciljem ubrzavanja rješavanja budućih eventualnih prepreka.
Današnji susret prethodio je narednom, koji će ambasador Evropske unije organizirati na visokom nivou krajem slijedećeg mjeseca, kako bi bio omogućen napredak u svim segmentima realizacije projekta izgranje autoceste.
Svi sudionici su današnji susret ocijenili vrlo korisnim i izrazili nadu da će izgradnja ovog, kako je istaknuto, najbitnijeg projekta za Bosnu i Hercegovinu, koji se finansira međunarodnim kreditima, uz podršku EU i komercijalnim zajmovima, znatno dobiti na tempu.