Udruženje poljoprivrednika FBiH: Uvozni lobi jači od države

0
246
Poljoprivrednici traže uvođenja prelevmana i carina na uvoz mesa u BiH iz zemlja CEFTA-e, a ne samo EU

Udruženje poljoprivrednika Federacije BiH osuđuje stav pojedinih članova Vijeća ministara koji su na jučerašnjoj sjednici glasali protiv Prijedloga odluke o posebnim zaštitnim mjerama na uvoz određenih proizvoda porijeklom iz zemalja članica Evropske unije.
“Zaštita domaće proizvodnje treba biti prioritet svake državne institucije, dok je na jučerašnjem glasanju očito prevagnuo pritisak od strane uvoznih lobija. Razočarani smo pogotovo činjenicom što je odluka odbijena glasovima ministara iz reda bošnjačkog naroda (Bisera Turković, Selmo Cikotić, Sifet Podžić), koji se u svojim izjavama redovno predstavljaju kao najveći zaštitnici Bosne i Hercegovine. Njihovo jučerašnje glasanje dokaz je da su im interesi pojedinaca preči od interesa ujedinjenih poljoprivrednika iz oba bh. entiteta”, saopćeno je iz Udruženja poljoprivrednika FBiH (UP FBiH).
U saopćenju se navodi da će se narednih dana održati vanredni sastanak udruženja poljoprivrednika iz cijele BiH na kojem će donijeti odluku o dalnjim koracima.
“Kao što smo već najavili, ukoliko do 25. februara naši zahtjevi ne budu usvojeni, doći će do blokade graničnih prelaza, a razmotrit ćemo i proteste ispred zgrade Vijeća ministara”, navode iz UPFBiH.