Ukinuta covid ograničenja za ulazak stranaca u BiH

0
405
Oko 94 posto graničnog prometa putnika se odnosi na cestovni granični promet

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva bezbjednosti, donijelo je Odluku o prestanku važenja Odluke o propisivanju dodatnih uslova za ulazak stranaca u Bosnu i Hercegovinu, čime se ukidaju ranije donesene kovid restriktivne mjere za ulazak u BiH.
Odluka je donesena na osnovu podataka nadležnih zdravstvenih institucija o povoljnoj epidemiološkoj situaciji u BiH već duži period, te zbog činjenice da je većina zemalja regiona i svijeta ukinula sve mjere stranim državljanima za ulazak u njihove zemlje.
Na ovaj način prestaje da važi ranija odluka o propisivanju dodatnih uslova za ulazak stranaca u BiH.
Na sjednici je donesena i Odluka o prestanku važenja Odluke o ograničenju kretanja i boravka stranaca u BiH, donijeta radi zaštite zdravlja građana nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija u martu 2020. godine proglasila pandemiju prouzrokovanu virusom korona.
Donošenjem ove odluke prestaju se primjenjivati mjere kojim se zabranjuju kretanje i boravak stranaca izvan centara u koje su smješteni. Ove dvije odluke stupaju na snagu danom donošenja i biće objavljene u ‘Službenom glasniku BiH’.