Unapređenje ekonomske saradnje BiH i kineske provincije Liaoning

0
870
Dogovor o novim investicijama u BiH: Ministar Šarović i zamjenik guvernera provincije Liaoning Čen Lijupin

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović sastao se danas sa delegacijom velike kineske provincije Liaoning, koja ima 50 miliona stanovnika i sa kojom su dogovoreni budući modeli trgovinsko-ekonomske saradnje i investiranja u Bosnu i Hercegovinu.
Ocjenjujući ove razgovore veoma korisnim, ministar Šarović je istakao da je važno da su u proteklom periodu stvoreni svi najvažniji uslovi i potpisani ključni sporazumi kako bi saradnja sa Kinom i dalje išla uzlaznom putanjom.
“Očekujemo da u ovoj godini ostvarimo 750 miliona eura međusobne robne razmjene, što je za našu zemlju ogroman pomak, a što je najvažnije, stvorili smo uslove da napredujemo i dalje“, rekao je ministar Šarović.
Zamjenik guvernera provincije Liaoning Čen Lijupin izrazio je zainteresovanost za poljoprivredni i prehrabeni sektor, posebno za uvoz vina, voćnih sokova i meda iz Bosne i Hercegovine. Takođe istakao je da postoji veliki interes privrednika za ulaganje u našu zemlju i to u oblasti energetike i infrastrukture a posebno putne infrastrukture.
Inače, provincija Liaoning u prošloj godini je ostvarila 67 milijardi dolara robne razmjene sa svijetom, sa izgrađenim industrijskim parkovima na tzv. putu svile projekta ‘Jedan pojas, jedan put’, a Bosna i Hercegovina je među prvim zemljama koje su postale dio ovog globalnog projekta.